EU protiv rezolucije Narodne skupštine RS

Ambasadori država članica EU u BiH saopštili su danas da se odlučno protive Rezoluciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i opredjeljenjima RS koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Ambasadori, predvođeni ambasadorom Slovenije kao predstavnikom predsjedavajućeg EU, podržavaju izjavu visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka da je BiH međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

 

“Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti u BiH nemaju pravo na otcjepljenje. Ustavna struktura BiH, uključujući postojanje entiteta, može se mijenjati samo u skladu sa Ustavom predviđenom procedurom”, ističe se u saopštenju.

U Rezoluciji Narodne skupštine navodi se da će, ako u institucijama BiH ne bude prihvaćen dejtonski položaj i ovlaštenja RS i nastavljen pritisak da se protivno volji RS promijeni njen status, a BiH uđe u proces međunarodnog priznanja Kosova, RS ući u proceduru utvrđivanja svog državnopravnog statusa, na osnovama demokratskog i mirnog rješavanja pitanja i odnosa u BiH.

U Rezoluciji se kaže da, ukoliko veći broj zemalja članica UN, prije svega EU, prizna nezavisnost Kosova, bio bi uspostavljen novi međunarodni princip i praksa u priznavanju prioritetnog prava na “samoopredjeljenje do razdruživanja”.

“U tom slučaju Narodna skupština RS smatra da ima pravo da stav o svom državopravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu”, ističe se u Rezoluciji.

(24SI)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.