Pretučeni Albanac i njegova radnica

Albanac Nezir Maroši (36) iz čakovice, koji se prije tri godine s porodicom doselio u Prijedor gdje je otvorio pekaru “Non-stop”, i njegova radnica pretučeni su prije dvije večeri na radnom mjestu.

Maroši je slučaj prijavio prijedorskoj policiji u nadi da će pronaći nasilnike i vandale.

“Sve se odvijalo veoma brzo, ali pod okriljem noći, tako da se ne sjećam pojedinosti. Preksinoć oko 23 sata, dvojica muškaraca su razbila vrata i upala u pekaru. Nisam ih primijetio jer sam se u unutrašnjosti radnje pripremao za preuzimanje treće smjene.

 

Čuo sam neko koškanje u pekari i vrisak radnice koja je raspoređivala hljeb i pecivo u košare. Nisam se ni snašao kada sam osjetio udarac pesnice u predjelu potiljka. Napadač mi je zadao još nekoliko udaraca, vrijeđajući me i psujući mi šiptarsku majku. Od svega toga mi je pozlilo te sam se onesvijestio”, svjedoči Nezir Maroši.

Tvrdi da su napadači koje nije jasno vidio te noći pretukli i radnicu pekare, a potom se vrlo brzo udaljili iz radnje.

Dodaje da su provakcije prema Albancima pogotovo vlasnicima pekara počele od one noći kada je na Kosovu izglasana deklaracija o nezavisnosti te pokrajine.

“I prekjuče sam doživio slične provokacije, ali me ovaj put nisu tukli niti su razbijali staklo na mojoj pekari. Samo se neki ljudi pojave u kolima dajući mi do znanja da su tu”, govori još pod stresom Maroši koji sada strahuje za svoju bezbjednost zbog čega je tražio da policija što češće obilazi njegovu radnju.

Mada tvrdi da je riječ o provakacijama nije isključio ni mogućnost da je i konkurencija iskoristila trenutak proglašenja nezavisnosti Kosova, kako bi ovakvim incidentima natjerali albanske pekare da zatvore svoje radnje i isele se iz Prijedora. Maroši kaže da u Prijedoru živi tridesetak albanskih porodica koje su došle s Kosova, te da je petoro njih otvorilo pekare i jufkare.

Policija u Prijedoru pokrenula je sveobuhvatnu istragu u slučaju ovog počinjenog dvostrukog krivičnog djela okvalifikovanog kao nasilničko ponašanje i oštećenje tuđe stvari.

Predsjednik NS Velimir Ilić usprotivio se juče medijima i strankama koji proteste omladine i navijača zbog proglašenja nezavisnosti Kosova nazivaju nasilnim i huliganskim i ocijenio da je “demokratija i kada se razbije neki prozor na stranim ambasadama”. Ilić je kazao da je politika tih država razbila Srbiju i da nije čudno što su im demonstranti zbog toga razbili prozore.

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.