Reforma policije u sjeni lokalnih i regionalnih dešavanja

Nakon nekoliko protesta održanih u Sarajevu zbog nezadovoljstva građana radom vlasti u Kantonu Sarajevo i poslije proglašenja nezavisnosti Kosova, pažnja bh. stanovništva mahom je usmjerena na događaje u regiji i dešavanja u glavnom bh. gradu.

Posljednja dešavanja stoga su stvorila pogodan ambijent za predstavnike šest vladajućih političkih stranaka da malo odahnu od pregovora oko reforme policije ili ustavnih promjena.

 

Posljednji sastanak “šestorke“ održan na poziv predsjednika HDZ-a 1990 Bože Ljubića u Širokom Brijegu, rezultirao je javnom svađom na press konferenciji koja je BiH za još nekoliko koraka udaljila od Evropske Unije.

Još jedan sastanak lidera stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH, a koji je bio zakazan za 16. februar iznenada je otkazan. Susret je trebao biti održan u Sarajevu i na njemu je trebalo biti govora o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH.

Moglo bi se kazati da su dešavanja proteklih nekoliko sedmica stavila u drugi plan rješavanje krucijalnih problema u našoj državi. Po do sada ustaljenoj praksi, još uvijek se nije niko od predstavnika šest vladajućih političkih stranaka oglasio povodom organizovanja novog sastanka tako da bi se moglo pomisliti da si je “šestorka“ priuštila mali odmor od pregovaranja.

Zabrinjavajuća je i izjava predsjednika Srpske radikalne stranke RS Milanka Mihajlice koji kaže da je nedopustivo da se ovih dana, kada je Kosovo proglasilo svoju nezavisnot i nakon jučerašnjih protesta u Banja Luci, ne zna gdje je predsjednik Vlade RS Milorad Dodik.

Trenutni bh. problemi zahtijevaju pažnju i treba se raditi na njihovom rješavanju. Za te poslove postoje uposleni ljudi koji se svakodnevno trebaju baviti istim, a pitanja reforme policije i ustava u svoje ruke trebaju uzeti predstavnici šest vladajućih političkih stranaka.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.