Namršten i ljutit Tadić napao Hrvatsku pred UN-om

Srpski predsjednik Boris Tadić došao je u ponedjeljak poslijepodne nasmijan na sjednicu Vijeća sigurnosti u New Yorku, ali je zgradu Ujedinjenih naroda nakon nekoliko sati rasprave napustio namršten i ljut.

Tadić je izašao brzo, nije želio davati novinarima izjave, a njegova je glasnogovornica tužnim glasom i sa suzama u očima kratko komentirala kako “Srbija ovo nije zaslužila. Ova nepravda boli”.

 

I dok predsjednika Tadića možemo razumjeti da se osjećao poraženim i razočaranim pred moćnim Vijećem sigurnosti u kome su mu Amerika, Francuska i Velika Britanija mahali pred nosom službenim priznanjem Kosova jer kao što kaže stara uzrečica, “gubitnici se imaju pravo ljutiti” tako je potpuno neobjašnjivo zbog čega se sa gorčinom u glasu pred svima, ničim izazvan, obratio ambasadoru Nevenu Jurici, kritikujući Hrvatsku za “zauzimanje srpskih stanova”.

Govoreći po drugi put, nakon što su se izredali komentari svih predstavnika Vijeća sigurnosti i nakon što je ambasador Neven Jurica koji predstavlja Hrvatsku kao nestalnu članicu Vijeća sigurnosti, rekao da će Hrvatska po pitanju priznanja nezavisnosti Prištine, slijediti odluku Evropskog vijeća vezanu za Kosovo, Boris Tadić je na East Riveru predbacio Hrvatskoj kako “nije pravna država na evropskom nivou zbog zauzimanja srpskih stanova”.

“Ni u jednoj državi bivše Jugoslavije poštivanje prava nije podignuto na evropski nivo. To poštivanje nije postignuto ni u Hrvatskoj, članici Vijeća sigurnosti UN, a tu prije svega mislim na zaposijedanje stanova čiji su vlasnici ili korisnici bili Srbi, prije raspada bivše države”, rekao je Tadić.

“Ako države u regionu, posebno države nastale na prostoru bivše Jugoslavije, priznaju Kosovo, to će značiti da ne priznaju “teritorijalni integritet Srbije” i štetiće bilateralnim odnosima”, upozorio je Tadić.

Hrvatski ambasador Neven Jurica nije na sjednici Vijeća sigurnosti koja je bila otvorena za javnost, reagovao na Tadićevu izjavu, ali je većina diplomata, kao i novinari, komentarisala da se srpski predsjednik neprimjereno ponašao prema Hrvatskoj te svih iznenadio prijetnjama koje su očito ostale njegovo posljednje oružje nakon što svi zahtjevi Beograda za poništavanjem nezavisnosti Kosova nisu uspjeli.

U nemogućnosti da oštrije komunicira sa ambasadorima Washingtona, Londona i Pariza, srpski predsjednik je ubacio provokaciju hrvatskoj strani misleći kako će stvoriti incident u Vijeću sigurnosti koji bi mu dobro došao za unutrašnjopolitičku scenu u njegovoj zemlji.

U Beograd se ipak vraća neobavljena posla jer u New Yorku uprkos velikoj pomoći Rusije i Kine nije dobio podršku za Kosovo.

Naprotiv, jasno su mu kazali kako je nezavisno Kosovo proces koji Beograd više ne može zaustaviti.

Na susretu sa hrvatskim novinarima ambasador Neven Jurica je rekao kako je bio neugodno iznenađen Tadićevim komentarom jer nije bilo razloga ni povoda za takvu retoriku Beograda prema Zagrebu unutar službene sjednice Vijeća sigurnosti.

(hina.hr)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.