Zajednička izjava Kuzmanovića, Radojičića i Dodika o Kosovu

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, Narodne skupštine Igor Radojičić i Vlade Milorad Dodik saopćili su u nedjelju uvečer zajedničku izjavu kojom je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova ocijenjeno kao neprihvaljiv akt razbijanja teritorijanog integriteta suverene i međunarodno priznate države Srbije protivno njezinoj volji i ustavno-pravnom poretku, a koji RS ne priznaje i ne prihvata.

Radojičić je saopćavajući ovu izjavu rekao da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i akt protivan Povelji UN-a i Rezoluciji 1244 UN-a, te kao takav treba biti međunarodno odbačen i nepriznat.

 

Naveli su da RS, “punim kapacitetom svojim predstavnika u zajedničkim organima”, neće dozvoliti da bilo koji organ BiH donese odluku o priznavanju ili uspostavi međudržavnih veza s jednostrano proglašenim nezavisnim Kosovom.

Poručili su i da građani RS-a imaju legitimno pravo na miran i dostojanstven način izraziti svoje nezadovoljstvo i neslaganje s jednostrano proglašenom nezavisnosti Kosova, a da bi bilo kakvi indicenti, provokacije ili nasilne akcije samo nanosile štetu RS-u, njenoj političkoj stabilnosti i jedinstvu te predstavljali akte usmjerene protiv interesa ovoga entiteta.

Zvaničnici RS-a su istakli da, poštujući Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama RS-a i Srbije, izražavaju punu podršku organima vlasti, narodu i građanima Srbije da sačuvaju teritorijalni suverenitet i integritet svoje zemlje na čitavoj teritoriji, “uključujući Kosovo i Metohiju”.

RS poziva, navedeno je u zajedničkoj izjavi zvaničnika RS-a, i druge zemlje da ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Kuzmanović, Radojičić i Dodik smatraju da bi priznavanjem jednostrane nezavisnosti zemlje članice UN-a prihvatile novo tumačenje Povelje UN-a i novu praksu u međunarodnim odnosima, po kojima pravo na samopredijeljenje na dijelu teritorije države članice UN-a izraženo većinskom voljom lokalnog stanovništva, čak i uz protivljenje matične države, ima prioritet nad poštovanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznate države te zaslužuje međunarodno priznanje.

Također, RS poziva međunarodne snage na Kosovu da garantiraju mir i sigurnost srpskom narodu na Kosovu, da ne dozvole nasilje ili bilo kakav oblik pritiska od većinskog albanskog stanovništva.

Zvaničnici RS-a su naveli i da je taj bh.entitet spreman da pruži ekonomsku pomoć srpskom narodu na Kosovu te zaključili da su sve institucije RS-a jedinstvene i funkcioniraju u punom kapacitetu, svjesne su svoje odgovornosti i obaveza i vidit će politiku u interesu RS-a i njenih građana.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.