Vlada Srbije poništila nezavisnost Kosova!

Vlada Srbije usvojila je danas Odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu o proglašenju jednostrane nezavisnosti.

Kako se navodi u saopćenju, Vlada je na sjednici u Beogradu zatražila hitno sazivanje vanrednog zasjedanja Narodne skupštine Srbije, koja bi trebala potvrditi Vladinu odluku.

 

Današnjom odlukom se poništavaju akti i radnje privremenih organa samouprave na Kosovu kojima se proglašava jednostrana nezavisnost, jer “narušavaju suverenitet i teritorijalnu cjelokupnost Srbije, zajemčenu Ustavom Srbije, Poveljom UN, Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN 1244 od 1999. godine i drugim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN, kao i važećim međunarodnim pravom”.

Dodaje se da ti akti i radnje “predstavljaju nasilno i jednostrano otcjepljenje dijela teritorije Srbije i zato su nevažeći i ništavni”.

– Ovi akti i radnje ne proizvode nikakvo pravno djejstvo u Srbiji, kao ni i u međunarodnom pravnom poretku. Jednostrano otcjepljenje dijela teritorije suverene države predstavlja pravno nasilje nad Srbijom i nasilje nad važećim međunarodnim pravom, navodi se u odluci.

Dodaje se da Vlada Srbije Odlukom potvrđuje da je Kosovo neotuđivi dio jedinstvenog i nedjeljivog ustavnog i državnopravnog poretka Srbije na osnovu Ustava Srbije i Povelje UN.

– Vlada Srbije i ovom Odlukom potvrđuje da su Srbi i svi građani Kosova koji priznaju državu Srbiju u potpunosti punopravni i ravnopravni građani Srbije i da imaju puno pravo da ne priznaju nelegalne akte o proglašavanju jednostrane nezavisnosti, navodi se u Odluci.

Vlada je potvrdila spremnost da na teritoriji Kosova provodi Ustav i zakone, kao i cjelokupan pravni poredak Srbije.

Također, Vlada zahtijeva da i sve druge Ustavom određene državne institucije i organi Srbije preduzmu sve ustavne i zakonske akte i mjere kojima se obezbjeđuje i osigurava Ustavom Srbije zajemčena jedinstvenost i nedjeljivost teritorije Srbije.

– Vlada Srbije proglašava ništavnim sve odluke organa Evropske unije (EU) o slanju misije na Kosovo. Kao protivpravne, ove odluke za Srbiju nemaju nikakvo pravno djejstvo i ne proizvode bilo kakve obaveze Srbije prema EU, niti prema bilo kome ko bi ih provodio, navodi se.

Vlada je zatražila hitno sazivanje sjednice Vijeća sigurnost UN na kojoj bi saglasno Povelji UN i Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN 1244 odmah bio poništen “protivpravni akt o proglašavanju jednostrane nezavisnosti pokrajine”.

Također je zatraženo da specijalni predstavnik generalnog sekretara UN preduzme sve mjere koje mu stoje na raspolaganju prema Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN, kao i prema drugim aktima tog organa UN, da spriječi kršenje Povelje UN i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN i da odmah poništi sve akte i radnje kojima se protivpravno proglašava jednostrana nezavisnosti pokrajine.

Vlada je zatražila od svih država članica UN da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, saglasno međunarodnom pravu, Povelji UN i Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN.

(ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.