Lajčak pokreće javnu debatu s građanima BiH o procesu evropskih integracija

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u četvrtak pokreće otvorenu javnu debatu s građanima BiH o procesu evropskih integracija BiH, najavljeno je danas iz OHR-a.

Tako će prvi događaj biti konferencija na kojoj će se okupiti kreatori politike i ostali subjekti koji u njenom donošenju imaju udjela, uključujući razne profile građanskog društva, poslovnu zajednicu, porodicu evropskih država i druge aktere iz međunarodne zajednice.

 

“Cilj je da se čuje glas nedržavnih aktera, kreatora javnog mnijenja i društvenih grupa koje su zainteresirane za evropske integracije, a koje trenutno nisu uključene u domaću debatu”, izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu glasnogovornik OHR-a Frane Maroević.

Kako bi se podstakla prava javna debata o evropskim integracijama, Lajčak poziva građane da se pridruže dijalogu s njim kao specijalnim predstavnikom EU te da razgovaraju o svojoj viziji BiH i njenoj evropskoj budućnosti.

Maroević navodi da iskustvo zemalja koje su se nedavno pridružile EU pokazuje da uključivanje svih sektora društva u raspravu o integracijama može osnažiti i ubrzati proces pristupanja. Evropa i jeste projekt građana namijenjen građanima. Stoga je izuzetno važno omogućiti im da preuzmu aktivnu ulogu u procesu integracije s EU, ističu u OHR-u.

Konferenciju će u četvrtak, pored Lajčaka, otvoriti predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, ambasadorica Republike Slovenije u BiH, zemlje koja predsjedava EU, Nataša Vodušek, te šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas.

U okviru konferencije bit će održane dvije panel diskusije, jedna o tome zašto ne postoji EU-BiH debata u BiH, dok će druga biti posvećena iskustvima susjednih zemalja. Nakon ove konferencije, u narednom periodu će širom BiH biti održano ukupno 16 javnih debata. Prva od njih počinje u Doboju 21. februara.

Specijalni predstavnik i visoki predstavnik će se zajedno s ambasadorima država članica EU pridružiti učesnicima ovih debata da bi razgovarali o izazovima i mogućnostima koje prate EU integracije, najavljuju u OHR-u.

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.