Udruzenje Omladine Mladost

Mladost = Buducnost ?

Udruzenje Omladine Mladost

 

Vec nekoliko dana zapocinjem tekst sa novostima iz Udruzenja mladih “Mladost” ali uvjek se ima sta dodati tako da sam to odvukao od 13. Januara kada se odrzavala godisnja skupstina udruzenja na kojoj se pogledalo na dosadasnji rad i dostignuca udruzenja.

Nakon pomalo nesretnog starta u decembru 2006 godine i problemima sa registracijom, od proslog ljeta smo aktivno  zapoceli sa radom nakon sto smo rjesili svu potrebnu birokratiju. U prvom planu nam je bilo osposobljavanje kancelarije za rad udruzenja gdje nam je mjesna zajednica Kozarac izasla u susret i obezbjedila nam jednu prostoriju koju smo uz pomoc clanova nase stranice i Kozarcana polako opemili i jos opremamo.

U jednoj blic akciji sakupili smo 6 computera za informaticku obuku, nedavno smo dobili jos 2 od Satka Mujagica ispred Optimista za koje cekamo monitore i oni ce biti kompletni. Computeri su posebno vazni radi informaticke obuke i rada nase buduce novinarske sekcije koja ce obavjestavati iz skole a i o buducim aktivnostima udruzenja. Uskoro bi trebao i nas radio Ozone dobiti programsku semu i zapoceti sa ozbiljnijim radom.

Netreba zapostaviti ni Zilhin ubrzani kurs engleskog i pripreme za srednju skolu. Mnogi njeni ucenici su sada odlikasi iz engleskog jezika u srednjim skolama.

Prosle godine je Mladost po prvi put organizovala sada vec tradicionalnu Kozaracku Omladinsku Radnu Akciju gdje smo na lokaciji Stare Pilane pravili odmaraliste kakvo zasluzuje biti i kakvo je nekada bilo, postavljanjem klupi i stolova i ciscenjem smeca, kosenjem i nasipanjem puta preko kojeg se silazi do pilane. Sve ovo nebi bilo moguce bez clanova Kozarac.ba i Kozarcana koji su uvidjeli dobrobit akcije i koju su nam materijalno pomogli i sa tim obogucili realizovanje iste.

Mislim da je proslogodisnja K.O.R.A bila jedan veliki uspjeh za Kozarac i Kozarcane, ponovo smo pokazali da zajedno mozemo uciniti promjene i poboljsati kvalitet zivota uz relativno mali napor.

Nakon akcije dosao je period godisnji odmora gdje smo malo stali na loptu i pregledali situaciju u Kozarcu. Razmatrali smo moguce nastojece aktivnosti i radili smo aktivno na razradi projekta obnove omladinskog doma u Deri. Od opstine smo nedavno dobili odgovo da na parceli od 650m2 na kojoj se nalazi omladisnki dom u Deri 150m2 ostaje u vlasnistvu udruzenja omladine “Mladost”. Meni nije poznat podatak da je jedno takvo udruzenje prije rata ekzistiralo ali bez obzira to nam je zeleno svjetlo za zavrsni krug i finish projekta obnove doma. Sljedeci korak je izlazak staticara da procjeni mogucnost renoviranja starog objekta, sto bi nam veoma islo u ruku sa financijske strane. Nakon toga trebali bi napraviti predracun renoviranja na osnovu cega mozemo oformirati potrebni budzet za rekonstrukciju i isti unijeti u projekt.

 

U jednoj normalnoj okolini i drzavi, drzava bi trebala financirati jedan takav projekt ali kod nas je malo sta normalno. Realizacija projekta ce kao i cesto u proslosti vjerovatno ovisiti o donacijama Kozarcana. Mi ce mo svakakvo u narednih par sedmica uruciti gotov projekat za rekonstrukciju svim nadleznim organima vlasti kao i inostranim organizacijama, udruzenjima i vlastima. Ukratko pokucat ce mo na sva vrata u nadi da ce se naci dovoljno jak sponzor za rekonstrukciju doma.

Sa financisjke strane, udruzenje je trenutno u krzi, materijalno tehnicka sredstva manjkaju te trenutno nismo u mogucnosti ni za odrzavanje sluzbenog telefona. Vecina stvari se financira iz privanih sredstava clanova kako bi udruzenje ostalo i dalje na povrsini. Danas smo zapoceli rotaciju knjigovodstvenih usluga zbog negativnih iskustava u proslosti te kako stvari stoje za knjigovođu ce mo morati izdvajati mjesecno 50 KM + oblikatorni PDV. Iskreno ni sami neznamo kako ce to sve funkcionirati narednih par mjeseci ali spremni smo da sami plaćamo sve troškove dok se sve malo ne ustabili.

Ono sto nam najvise manjka su aktivni clanovi pa i oni potpomazuci, clanarina je vise simbolicna a iznosi 2 marke mjesecno. Niko se nece osiromasiti ako uclani svoju djecu a gledajuci na buducnost Kozarca to je jedna neproporcionalno velika investicija. Sve vise mladih iz Kozarca odlazi u inostranstvo u potrazi za nekim boljim zivotom. Zapravo ko god ima mogucnost za odlazak, odlazi. Za par godina Kozarac ce biti jedan veliki staracki dom ako se sta ne poduzme za stimulaciju mladih i ako ne zapocne bolja angazovanost vlasti i lokalne zajednice.

Ogorceni situacijom mladi necesto traze izlaz u alkoholu i narkoticima, po nekim nezvanicnim informacija na podrucju Kozarca imamo tridesetak ovisnika o heroinu dok je cifra uzivaoca laksih narkotika daleko veca. Ova cifra je alarmantna i ogromna za jedno malo mjesto kao sto je Kozarac. Svi moramo biti svjesni da se djeci i mladima mora pruziti perspektiva za regulisan i normalan zivot ako hocemo da Kozarac na duze staze ostane i dalje na mapi.

 

Mi smo zapoceli sa borbom a na vama je da se uclanite, da uclanite svoju djeca, da ih posaljete na sastanke udruzenja i da se aktivno angazuju na radu rjesavanja problema mladih.

Za sljedecu nedelju smo planirali jedan izlet na Staru Pilanu gdje ce mo planirati zavrsetak fudbalskog igralista koje je ostalo nedovrseno u radnoj akciji. Teren je pretezno cist ali i dalje neravan pun korjenja i veceg kamenja. Najvjerovatnije ce nam biti potreban bager za ravnanje terena i vađenje kamenja i zila. U narednom periodu planiramo cesce izlazke na pilanu, ciscenja i kampovanje. 

Zasto nebi udrzenje moglo imati svoj alat da se nemora zicati svaki put kad idemo na akciju, zasto nebi imali svoje satore da mozemo napraviti kampovanje. To sve i vise se moze lako ostvarit sa vecim brojem aktivnih i podpomazucih clanova.

Zalosno je ali tako je udruzenje ovisi od vasih donacija i clanarina. Ja sam obrazlozijo nase potrebe i planove na vama je da odlucite imali to sve smisla. Uclaniti se mozete preko nase e-mail adrese info@kozarac-x.com i paypal uplatom na racun udruzenja od 24 marke za jednu godinu.

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.