Mejakić i ostali: Smrt u logoru Omarska

Drugi dan svjedočenja u svojstvu svjedoka Odbrane, Željko Mejakić je priznao da su zaočenici u logoru Omarska zlostavljani, brutalno premlaćivani, zbog čega su neki i preminuli u zatočeništvu.

Govoreći o zločinima u Omarskoj Mejakić je rekao da je “vrhovni autoritet” bio “Simo Drljača” te “šefovi isljedničkih službi”.

“Logor Omarska niko nije mogao napustiti bez znanja Sime Drljače koji je bio vrhovni autoritet. On je donosio i odluke o privođenju ljudi. Moram istaći da sam ja bio jedan od rukovodilaca milicijskog dijela obezbjeđenja i moja ovlaštenja su bila da o svim incidentima obavijestim nadređenog Drljaču”, tvrdi Mejakić.

 

Tužilaštvo BiH za ubistva, silovanja, premlaćivanja i mučenja zatočenih Bošnjaka i Hrvata tokom 1992. godine u logorima Omarska i Keraterm tereti Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića. Prema optužnici, Mejakić je jedan period bio komandanta logora Omarska.

Simo Drljača je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Prijedor koji je ubijen 1997. godine prilikom pokušaja hapšenja, a na zahtjev Haaškog tribunala.

Mejakić je rekao kako su u logoru Omarska postojale tri grupe ispitivača koje su vršile selekcije zatvorenika, te da su u početku bile dvije smjene straže ali, “dolaskom rezervnih policajaca”, je formirana i treća.

“Obezbjeđenje logora vršili su policajci, pripadnici teritorijalne odbrane, te jedno vrijeme i specijalni odred policije. Taj specijalni odred je imao dva oklopna vozila sa teškim mitraljezima i za vrijeme njihovog boravka bio je pakao za zatvorenike”, rekao je Mejakić.

Uslovi u logoru Omarska, kako je istakao Mejakić, bili su “ispod svakog nivoa”, te su zatočeni Bošnjaci i Hrvati često premlaćivani i od “grupa i pojedinaca” koje je bilo “teško kontrolisati”.

“Logor je bio prenatrpan i oni nisu imali gdje spavati, a i hrana nije bila kvalitetna niti je bilo dovoljno. Činjenica je da su zatvorenici premlaćivani tokom ispitivanja. Bilo je slučajeva i da su nakon saslušanja vrlo brzo umirali”, rekao je Mejakić.

Mejakić je rekao da su “od polovine jula 1992. godine” zatočeni Bošnjaci i Hrvati odvođeni u “manjim ili većim grupama”, te da je tog mjeseca grupa od 15 osoba “nestala iz logora”.

“Najveći broj zatočenih odveden je 6. augusta 1992. godine, i to oko 1.400 za Manjaču i oko 1.700 za Trnopolje. Te spiskove sa imenima zatočenika dobili smo iz Prijedora i na osnovu njih smo vršili raspoređivanje”, tvrdi Mejakić.

Iz logora Omarska, kako je istakao Mejakić, 3. augusta za Trnopolje prebačeno je “oko 30 žena”, dok je pet žena ostalo sa drugim muškracima sve do raspuštanja logora, 21. augusta 1992. godine.

Nastavak ispitivanja Mejakića zakazan je za srijedu, 30. januar.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.