Ponuda EU Srbiji presedan koji vrijeđa pro-evropske snage u BiH

Ponuda Evropske unije Srbiji da potpiše dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o jačanju sveukupne saradnje u trgovini i ekonomiji te da se krene u pregovore ka potpunoj viznoj liberalizaciji i saradnji u obrazovanju, predstavlja do sada neviđeni presedan u politici integracija Unije, saopćeno je iz ACIPS-a.

Šta više, ovim se nudi potpisivanje dijela Sporazuma o saradnji i prodruživanju koji se bez ratifikacije zemalja odmah može početi primjenjivati. Na taj način, na mala vrata Srbija počinje primjenjivati Sporazum, za razliku od BiH koja će i dalje ostati na stepenici niže te će najvjerovatnije morati proći dosada ustaljene procedure, stoji u saopćenju iz ACIPSA.

Jasno je da se radi o političkoj podršci “umjerenim strujama u Srbiji“ pred izbore u nedelju, smatraju u ACIPS-u, to se uostalom i ne krije od strane Brisela, te o mogućoj kompenzaciji za gubitak Kosova, ali se na taj način šalje i negativna poruka Bosni i Hercegovini o inferiornom statusu zemlje u EU poslovima, te ovisnosti o političkom stanju u susjednoj zemlji.

Dodatno, poziv za početak pregovora o totalnom ukidanju vižnog rezima građanima Srbije predstavlja čistu uvredu za vlasnike BiH pašosa, s obzirom da ni na koji način srpska politika nije pokazala veću zrelost niti veći nivo demokratskog napretka u odnosu na BiH, niti u vezi obaveza koje se odnose na ovu vrstu liberalizacije. Šta više, upravo se srbijanskim vlastima gleda kroz prste u vezi neispunjavanja uslova vezanih za hapšenje ratnih zločinaca, tolerira se sve jasnije miješanje u interne poslove Bosne i Hercegovine kroz povezivanje statusa naše zemlje sa konačnim rješenjem Kosova.

Iz ACIPSA naglašavaju da ovakva odluka, na žalost, predstavlja razočarenje za sve pro-evropske građane Bosne i Hercegovine i dugoročno doprinosi nepovjerenju naspram Unije i EU perspektive. Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju najmanje jednak status ako ne i povlašten položaj u ovom procesu u odnosu na Srbiju.

“Ako je promjena integracijskog statusa u toku predizborne kampanje nova praksa Evropske Unije, želimo da napomenemo da u oktobru ove godine BiH također ima izbore, pa se nadamo barem potpunoj liberalizaciji viznog režima ako ništa drugo”, saopćeno je iz ACIPS-a.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.