SBiH: Nećemo dozvoliti bilo kakvu etničku federalizaciju BiH

“Današnja izjava Rajka Vasića da će SNSD zahtjevati uspostavu federalnih jedinica koje će imati pravo na otcjepljenje predstavlja strateško pozicioniranje ove stranke kako bi iznudila rješenja koja su joj uskraćena odbijanjem aprilskog paketa u Parlamentarnoj skupštini BiH”, saopćeno je iz SBiH.

“Vasićeva strategija polazi od nade da će druge stranke pristati na federalizaciju zemlje ukoliko SNSD odustane od ovog najnovijeg zahtjeva da se u budući Ustav BiH ugradi pravo na otcjepljenje”, stoji dalje u saopćenju. Međutim, stoji u saopćenju, po međunarodnom pravu federalne jedinice imaju pravo na otcjepljenje bez obzira da li se to pravo eksplicitno navede ili se eksplicitno zabrani u Ustavu neke zemlje. Pravo na samoopredjeljenje i otcjepljenje federalnih jedinica se ostvaruje na međunarodnom nivou te bilo kakve dozvole ili restrikcije na domaćem nivou ne utiču na ostvarivanje tog prava.

“Ponuda ovakvih rješenja, stoga, predstavlja pokušaj da se pritiskom iznudi ono što je bilo obećano tokom pregovora o aprilskom paketu prije dvije godine. Prva faza tog paketa je omogućavala RS entitetu da ugasi sve državne institucije, a druga faza je trebala dovesti do federalizacije Bosne i Hercegovine i njene trajne ugroženosti kao međunarodno-pravnog subjekta. Komentar koji je Milorad Dodik u maju te godine uputio Harisu Silajdžiću – ‘pročitali ste nas u zadnji čas’ – i dalje oslikava suštinu ovih pokušaja”, rečeno je iz SBiH.

Stoga, navodi se u saopćenju, Stranka za BiH neće dozvoliti bilo kakvu etničku federalizaciju Bosne i Hercegovine. Također, neće biti dozvoljeno vođenje razgovora ili pregovora o suštini budućeg Ustavnog uređenja BiH sve do rješenja kosovskog pitanja. Ustavne promjene predstavljaju prekretnicu za dugoročnu budućnost Bosne i Hercegovine i mogu se voditi tek kada se otklone svi regionalni geo-strateški pritisci da se prihvate nadasve štetna rješenja.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.