Memorandum o razumijevanju za uspostavljanje konferencije ministara obrazovanja

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Å pirić, premijer RS-a Milorad Dodik, zamjenik predsjednika Vlade FBiH Vjekoslav Bevanda i gradonačelnik Brčko Distrikta Mirsad čapo potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju za uspostavljanje Konferencije ministara obrazovanja u BiH.

Memorandumom je predviđeno da ministarska konferencija bude stalno i najviše savjetodavno tijelo koje svojim djelokrugom rada i odgovornostima ne zadire u ustavne i zakonske odgovornosti nadležnih organa vlasti na svim nivoima odlučivanja. “Provođenje Memoranduma obezbijedit će efikasne i efektivne strukture za koordiniranje obrazovnog sistema u BiH te implementaciju strateških i drugih ciljeva i dokumenata neophodnih za obrazovnu reformu u BiH”, kazao je predsjedavajući Å pirić.

Dodao je da će implementacija Memoranduma osigurati harmonizaciju obrazovnog sistema i njegovu uporedljivost i mjerljivost s međunarodnim standarima.

Premijer RS-a Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje Memoranduma te kazao da je “ovo veliki korak koji će BiH dovesti bliže potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”.

Kako je istaknuto prilikom potpisivanja Memoranduma, najzaslužniji za njegovo kreiranje je ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović koji će i predsjedavati Konferencijom ministara.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, šef Misije OSCE-a Douglas Davidson, predstavnici Vijeća Evrope i Evropske komisije te entitetski i kantonalni ministri obrazovanja i drugi gosti.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.