ASB I ”SRCEM DO MIRA “


U ”Kuci mira “ u Kozarcu i na Mrakovici posljednjeg vikenda održan je zanimljiv seminar u suradnji ASB (Arbeiter Sanariten Bund) i Inicijative žena BiH ”Srcem do mira “ iz Kozarca pod nazivom ”Ekonomsko osnaženje žena žrtava rata i žrtava mina “.

Zehra Kacapor ”“ seminar oficir za izgradnju kapaciteta ASB, pojasnila je da je rijec o njemackoj humanitarnoj organizaciji koja je na prostorima BiH prisutna od 1994. godine i u ovom periodu implementirala je 30 miliona eura koja su pristigla od Europske unije i ostalih donatora.

Pomenuti projekat se realizira sa tri lokalna partnera od kojih je jedan bio i domacin pomenutog seminara. Inace teme ovog seminara bile su rad na savjetovanju sa ženama uz nenasilnu komunikaciju i aktivno slušanje te pronalasku odgovora na pitanje kako se nositi sa stresom u radu. Treneri su bili iz lokalne zajednice; Senka Jakupovic i dr. Seida Jakupovic. One žene koje su pratile rad ovog seminara i u njemu uzele aktivno ucešce ne kriju zadovoljstvo sa kvalitetom semiara i temama koje su evaluirane.

”Nekako smo prepuštene same sebi u rješavanju svakodnevnih problema a jedan od prisutnih je postratni sindrom u vidu konstatnih slika ratnog stradanja koji ce ocito nestati onog dana kada nestane i nas ”“žrtava rata “, kazala je jedna od žrtava konc logora Omarska i ucesnica seminara Nusreta Sivac. Treba li još jednom reci da o ovim žrtvama niko nije ni pokušao voditi brigu osim nemocnih vlastitih udruženja i nevladinih organizacija. Naše Vlade su dakako okrenute iskljucivo vlasitim problemima.

Gospodica Zehra Kacapor je barem izrazila nadu da ce iz razloga ASB i ”Srcem do mira “ u skoroj buducnosti organizirati niz slicnih seminara. Inace ASB radi i na ekonomskom osnaženju žena žrtava rata dajuci autoricama najkvalitetnijih projekata grantove u vidu opreme radi sticanja ekonomske neovisnosti.

Pise: Besima Kahrimanovic
MojPrijedor.com

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.