Del Ponte: Napuštam tribunal razočarana

Glavni tužilac Haškog tribunala Carla del Ponte izjavila je da napušta tu dužnost veoma razočarana što su bivši politički i vojni vođe Srba u BiH Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek na slobodi.

Del Ponte je u intervjuu za subotnje “Večernje novosti” izjavila da ne smatra kako je to njen lični neuspjeh, jer je uradila sve što je mogla da izdejstvuje hapšenje Karadžića i Mladića, ali to jeste “mrlja na našem radu i mrlja na velikim uspjesima Haškog tribunala.” “No, takođe imam razlog da budem optimista. Nadam se da će Evropska unija nastaviti da podržava ovu instituciju i da joj pomaže svojim uslovljavanjima dok se to ne dogodi.

Tribunal ne smije da zatvori svoja vrata dok svi preostali bjegunci ne budu izvedeni pred pravdu. Vijeće bezbjednosti Ujedinjenih nacija mora da omogući Tribunalu da okonča svoju misiju”, istakla je Del Ponte.

Del Ponte je i ovog puta insistirala da je “prema informacijama koje ima, Mladić u Srbiji, a Karadžić negdje u regionu”.

“Nisam sigurna da li je u Srbiji, BiH, RS-u ili Crnoj Gori. Goran Hadžić (nekadašnji predsjednik Republike Srpske Krajine) i Stojan Župljanin (svojevremeni visoki funkcioner Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a) su takođe u dosegu Srbije. To niko ne poriče,” dodala je ona.

Del Ponte je kazala kako ne može da porekne da su u saradnji vlasti Srbije sa Tribunalom na hapšenju Mladića i ostalih optuženih neki koraci preduzeti, “ali su spori i neefikasni”. “Definitivno ne odgovaraju hitnosti trenutka,” ocijenila je ona.

Glavni tužilac je kazala kako je u pitanju kombinacija dvije stvari – da se Mladić dobro krije i da oni koji ga traže možda nisu dovoljno dobri u svom poslu.

“Ni međunarodna zajednica, niti lokalne vlasti, nisu uradile sve što je trebalo. Ali, očigledno je i da on (Mladić) ima dobru mrežu pomagača,” primijetila je Del Ponte.

Glavni tužilac je takođe kazala kako je, kao i svi drugi, čula glasine da postoji sporazum između Karadžića i svojevremenog američkog izaslanika za Balkan Ričarda Holbruka.

“I naravno, pokušala sam da obezbijedim dokaze kako bih vidjela da li je tačno da je napravljena neka vrsta sporazuma. Ipak, nisam našla ništa konkretno da bih to potvrdila. U svakom slučaju, to pitanje je danas nevažno. Mladić, Karadžić, Hadžić i Župljanin moraju da budu uhapšeni i prebačeni u Hag,” kazala je Del Ponte.

Zaključila je kako “niko ne može da uživa baveći se najgorim zločinima svakog dana.

“Kada sam postavljena za glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu 1999., bila sam zapanjena užasnim zločinima sa kojima sam se suočila. Osjećala sam da sam njihov jedini zvanični predstavnik u ovim postupcima. To je motiv koji mi je davao potrebnu snagu svih ovih godina”. kazala je Del Ponte u intervjuu za subotnje “Večernje novosti”, prenosi Tanjug.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.