KOZARAC-Jutarnji trač…

 

I kad mi neko kaze, da je Bosna mala…, istina, danas vise ne treba spremati pile i maslancu kad krenes na put ka prijestolnici, ali  treba ti haman cijeli dan da stignes, pogotovo u ovim kratkim, zimskim danima.

Razlog mog odlaska u Sarajevo bio je preuzeti humatiranu pomoc od 50 paketa sa osnovnim zivotnim namirnicama, koju nam je i ovaj put obezbjedio, vec dokazani prijatelj Kozarca, Munib Bujak, direktor regionalnog odbora Merhameta Sarajevo, a koja ce se putem naseg “Fonda solidarnosti” podjeliti nasim najugrozenijim stanovnicima, uoci predstojecih blagdana…

 

 

 

Ovom prilikom, zelio bih ponovo ukazati na nas “Fond solidarnosti”, koji polako pocinje davati rezultate i opravdavati svoju ulogu, a misljenja sam da nam u danasnje vrijeme itekako treba jedna ovakva fondacija.

Ne zbog toga sto ima potrebnih, vec iz razloga sto su danas urbane džungle pune raznih nametnika koji poštenom svijetu prosjačenjem nastoje izvući novac, i takav način zarade su sebi uzeli za profesiju. Sumnjivi prosjaci vire iza svakog ćoška i vrebaju žrtvu od koje će potražiti ”makar deset feninga”, pružajući ruku u kojoj ima toliko kovanog novca, da je njegova vrijednost često veća od iznosa kojeg trenutno u džepu ima osoba od koje se prosi.

Većini današnjih prosjaka, da se trenutačno udijeli iznos od hiljadu maraka, ostali bi na ulici i opet tražili više. O ovakvima je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: ”Onaj ko od ljudi traži kako bi povećao svoj imetak, takav uistinu traži žeravicu, pa neka traži više ili manje”. U drugoj predaji stoji da će ovakva osoba doći na Sudnji dan a na njegovom licu neće biti ni komadića mesa.

Kako onda prepoznati one koji su istinski potrebni?

Po dostojanstvu i skromnosti!

Kaže Uzvišeni Allah u prijevodu značenja, opisujući siromahe kojima treba udijeliti sadaku:  « …nemaju vremena da zarađuju, pa onaj koji nije u to upućen misli da su, zbog skromnosti imućni; poznaćeš ih po izgledu njihovu, oni proseći ne dodijavaju ljudima… « (El-Bekare, 273).

Zbog tih razloga, smatram da jednim ovakvim fondom, mozemo biti sigurni da sadaka koju dajemo nece biti podrska prosjacenju, koje je u neku ruku pokudjeno, i tako ne prljamo svoja djela, vec da ce zaista biti usmjerena onim najpotrebnijim…

Ovaj odlazak u Sarajevo, malo me je “razdrmao” i izbacio iz ustaljene kolotecine, tako da mi se na tren ucinilo, kao da me dugo nije bilo u ovoj carsiji…:)

Vjerovatno je to posljedica puta jer cim sam srknuo prvu expres svatio sam da se nista bitnije nije desilo i da jos uvijek gluvarimo u ovom sivilu…

Ali, ovo je standardno, zimsko  vrijeme, malo i depresivno, na koje smo se vec iz godine u godinu navikli, izgleda da smo evoluirali u novu ljudsku vrstu naviknuti na ovaj gorstacki zivot…

 

 

Kako nisam stigao prisustvovati sinosnjem sastanku inicijativnog odbora za osnivanje politicke stranke za Kozarac,  danas sam razgovarao s Nihadom Foricem, kako bi se upoznao s zakljucima koji su doneseni a o kojima bi vas zelio informisati.

Slijedeci koraci koji se planiraju ciniti jeste izrada forme obrazaca za prikupljanje 500 potpisa gradjana koji su konkretno potrebni kao dodatak dokumentaciji koja se predaje u Osnovnom sudu u Banjaluci potrebne za registraciju stranke. Ovaj obrazac trebao bi biti postavljen i na stranici kako bi se moglo racunati i na stanovnistvo u dijaspori a koje bi kasnije svojim potpisom ovjeravalo i  zvanicni obrazac.

Formiran je i tim za izradu statuta i programskih ciljeva stranke u koji su izabrani Nihad Foric, Teufik Kulasic i Kemal Fazlic a koji bi trebali poceti s radom vec od sutra.

Zakazan je termin 28.12.2007.godine u sali mjesne zajednice za jedan tematski skup gradjana, koji bi trebao poceti u 17h a na kojem bi se razgovaralo na temu inicijative za formiranje stranke za Kozarac, sve u cilju afirmacije ove ideje i animiranju sto veceg broja gradjana a posebno onih koji su u dijaspori.

U smislu sto bolje saradnje s dijasporom, otvorena je i e-mail adresa ZaKozarac@gmail.com na koju u buduce mozete slati svoje prijedloge, a ujedno postavljati i pitanja, vezana za ovu inicijativu, a sto ce biti prezentvovano na svakom radnom sastanku inicijativnog odbora nakon kojeg bi se davali i konkretni zvanicni odgovori…

Jos jednom se razmatralo o konacnom nazivu buduce stranke. Za sad je dat radni naziv: “Stranka za Kozarac” a u tom kontekstu su vec dati slijedeci prijedlozi: “STRANKA DEMOKRATSKE INICIJATIVE”, “NOVA KOZARACKA INICIJATIVA”, “GRADJANSKA STRANKA KOZARCA” i “NOVA GRADJANSKA INICIJATIVA”-Kozarac.

Misljenja smo da bi u tom smislu trebali gledati i na daljnju buducnost i ciljeve ove stranke. U ovome se svakako i svi vi mozete ukljuciti i dati svoj prijedlog i objasnjenje za buduci i zvanicni naziv stranke koji bi se trebao izglasati na prvoj Skupstini.

Na slijedecem sastanku napravice se i dopis svim relevantnim institucijama, organizacijama i udruzenjima koji kotiraju na podrucju Kozarca te da se obavjeste o ovoj inicijativi.

Za sluzbene prostorije stranke uzet je prostor u shoping centru “Blizanci”, koji je stranci ustupljen bez naknade.

Ovi zakljuci su jednoglasno usvojeni i slijedeci sastanak ce se odrzati u novim prostorijama u utorak 18.12.2007.god. Termin je pomjeren i prilagodjen predstojecim Bajramskim praznicima.

Toliko ovaj put, selam BA 🙂

 

 

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.