PRVI JAVNI PROTEST PRIJEDORSKIH ŽRTAVA

Protest pred zgradom Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine je protekao na način kako je to zamislio organizator, mirno i dostojanstveno sa jasno artikulisanom porukom.

Efekat pritisaka na Tužilaštvo BiH je postignut i prije odlaska u Sarajevo jer su na dopis Izvora ekspresno reagovali i glavni tužilac Marinko Jurčević i šef odjela za ratne zločine Milorad Barašin. Udruženje ”Izvor” je uputilo dopis na više adresa u kojem su iznesene primjedbe na rad Tužilaštva BiH. Od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je zatraženo izuzeće pojedinih tužitelja, a od Tribunala u Hagu je zatraženo da se izjasni o saradnji koju je imalo sa Tužilaštvom BiH kada je u pitanju prijenos dokaza koje je Tribunal dugi niz godina prikupljao o zločinima u Prijedoru.

U odgovoru glavnog tužioca Jurčevića, između ostalog, stoji: ”Želim vam odgovoriti da imam razumijevanja za probleme u svezi procesuiranja ratnih zločina počinjenih na području Prijedora te da vaš dopis smatram kao iskren pokušaj da u partnerskom suradničkom odnosu zajednički uložimo napore na procesuiranju odgovornih počinitelja ratnih zločina na području Prijedora (…) uvjeravam vas da razumijem vašu ogorčenost, te da ću poduzeti dodatne napore u cilju efikasnijeg rada na ovom predmetu. Izuzetno poštujem napore i rad vašeg udruženja, te ovom prilikom želim vam reći da sam otvoren za suradnju, kako po ovom predmetu, tako i po drugim predmetima”.

U dopisu njegovog zamjenika Barašina, između ostalog, piše: ”U potpunosti razumijem zabrinutost i činjenice koje ste iznijeli u vašem aktu, ali smatram da uz obostranu saradnju Tužilaštva BiH i vašeg udruženja možemo doći do rješenja zadovoljavajućeg za sve a prvenstveno za žrtve ovog zločina”

Osnovi argument kojim se išlo na protest je da Tužilaštvo BiH i nakon dvije i pol godine postojanja Odjeljenja za ratne zločine nije podiglo niti jednu optužnicu za Prijedor. To je jasno iskazano i u transparentima, među kojima se isticao onaj sa natpisom: ”Korićanske stijene su vaša bruka”.

Simbolika dva autobusa se pokazala sasvim dovoljnom kada je u pitanju broj učesnika. Najčešće su masovni zločini nad građanima Prijedora vršeni tako što bi žrtve prevezli autobusima da mjesta egzekucije. Često su to bila upravo dva autobusa. Zločin na Korićanskim stijenama, zločin nad jamom Hrastova glavica kod Sanskog Mosta, zločin na Redku u centralnom ljubijskom rudištu i drugi masovni zločini.

Nažalost događaj nije u najboljoj mjeri izazvao interesovanje medija, prije svega javnih RTV servisa (razlog da se preispita plaćanje pretplate), ali su zato najuticajniji dnevni listovi dan poslije objavili vijest o protestu.

Predstavnici Izvora su neposredno prije održavanja protesta imali dvosatni sastanak sa šefovima odjela za ratne zločine, tužiocima Davidom Schwendimanom i Miloradom Barašinom, i zato se nije insistiralo na obraćanju bilo koga iz Tužilaštva pred protestantima. Od Tužilaštva BiH se ne očekuju riječi opravdanja već konkretna djela – optužnice za ratne zločine.

Interesovanje za odlazak u Sarajevo je bilo veliko i svima onima koji nisu uspjeli obezbjediti mjesto u nekom od dva autobusa Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” upućuje izvinjenje, ali i zahvalnost, jer je i njihovo želja da izraze protest protiv nepravde koja se čini prijedorskim žrtvama imala gotovo jednak učinak kao da su bili pred zgradom. Stotinu ljudi koji su ćutali pred najvažnijom pravosudnom institucijom u našoj državi predstavljali su sve porodice žrtava i preživjele žrtve iz prijedorske opštine.

Ovo je prvi javni protest koji su građani prijedorske opštine organizovali pred nekom institucijom kako bi ostvarili ljudsko pravo na pravdu. Neka ovo bude početak jedne velike javne borbe pred svim institucijama koje bi morale da se bave posljedicama ratnih zločina u našoj opštini. Neka se niko ne boji javno tražiti svog oca, sina, brata, majku…neka niko ne strahuje tražeći procesuranje ratnih zločinaca… neka ne bude straha u Prijedoru kao što ga nije bilo ni u Sarajevu 10. decembra na Dan ljudskih prava.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” koristi priliku da se zahvali organizacijama i pojedincima koji su podržali finansijski ovaj protest, prije svega humanitarnim organizacijama ”Jetimi” i ”Optimisti”, te Medžlisu Islamske zajednice Kozarac. Isto tako, Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” iskazuje veliku zahvalnost udruženjima ”Srcem do mira”, ”Donja Puharska” i ”Mostovi prijateljstva” na nesebičnoj podršci prilikom organizacije ovog protesta.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.