Rajko Kuzmanović novi predsjednik RS


Rajko Kuzmanović, kandidat SNSD-a, prema prvim preliminarnim rezultatima, pobijedio je na prijevremenim izborima za predsjednika Republike Srpske.

Prema rezultatima, koje je Centralna izborna komisija BiH objavila pred ponoć, Kuzmanović je, na osnovu prebrojanih 55,04 odsto glasova, osvojio 97.298 glasova (44,53 odsto), dok je za Ognjena Tadića glasalo 72.729 birača (33,28 odsto), a za Mladena Ivanića 35.403 (16,20 odsto).

Svi ostali kandidati osvojili su daleko manji broj glasova: Mirko Blagojević (4.467 ili 2,04 odsto), Slobodan Popović (2.997 ili 1,37 odsto), Krsto Jandrić (2.541 ili 1,16 odsto), Anton Josipović (1.111 ili 0,51 odsto), Nedžad Delić (1.066 ili 0,49), Dragan čokanović (490 ili 0,22 odsto), te Nikola Lazarević (412 ili 0,19 odsto).

Poslije službene potvrde rezultata, Kuzmanović bi trebalo da preuzme dužnost dva mjeseca nakon što je, iznenadnom smrću Milana Jelića, Republika Srpska ostala bez predsjednika.

Za SNSD, stvari su bile jasne već oko 22 časa, kad je u Izbornom štabu u Banjaluci, uz šampanjac, oglašena pobjeda njihovog kandidata.

Vidno zadovoljan, Milorad Dodik, lider SNSD-a, zahvalio je biračima koji su poklonili povjerenje Kuzmanoviću i svima onima koji su, izlaskom na birališta, ispunili svoju građansku dužnost.

Dok su stranački zvaničnici i aktivisti slavili pobjedu, Kuzmanović je poručio da će, kao predsjednik, voditi računa o svima – i onima koji su glasali za njega, ali i onima koji su dali svoj glas drugim kandidatima.

On je rekao da je izuzetno zadovoljan što mu je većina građana dala povjerenje i istakao da ovaj rezultat predstavlja pobjedu demokratije i RS.

“Kao predsjednik svih građana RS, bez obzira na njihovu stranačku i nacionalnu pripadnost, zahvaljujem svima koji vole RS i koji rade na tome da ona bude što prosperitetnija”, rekao je Kuzmanović i dodao da je RS stabilna zahvaljujući upravo SNSD-u.

On je rekao da će preuzeti predsjedničku dužnost čim se okončaju procedure u vezi s tim i da će, po preuzimanju dužnosti krenuti snažno naprijed u predstavljanju RS.

U Banjaluci, Istočnom Sarajevu i drugim gradovima RS aktivisti i simpatizeri SNSD-a noćas su slavili izbornu pobjedu svog kandidata.

Ognjen Tadić, predsjednički kandidat SDS-a, drugi po broju glasova, ocijenio je da su SDS i on kao partijski kandidat pobijedili na ovim izborima jer su dobili mnogo veće povjerenje nego na prošlim predsjedničkim izborima u procentualnom smislu.

Tadić je rekao da ovakav rezultat SDS-a na izborima predstavlja dobar znak da građani RS žele SDS kao jednu od trajnih institucija u demokratskom društvu.

“Mi idemo sada dalje u nove pobjede i s programom koji će sigurno na lokalnim izborima dobiti povjerenje birača. Shvatili smo gdje smo ranije griješili, ali je narod vidio da smo u stanju da popravimo grešku”, rekao je Tadić.

Mirko Blagojević, predsjednički kandidat SRS – Dr Vojislav Å ešelj, rekao je da je zadovoljan razultatima izbora i čestitao na pobjedi Rajku Kuzmanoviću.

“Naš cilj bio je da osvojimo oko dva odsto glasova u cijeloj RS i blizu smo cilja”, rekao je Blagojević.

On je dodao da će budući predsjednik RS u predstojećim izmjenama Ustava morati da insistira na tome da promjene Ustava ne može biti bez popisa stanovništva.

Stjepan Mikić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, izjavio je da je na izborima glasalo 396.967 birača ili 35,98 odsto. Prema podacima CIK-a, na biralištima u Federacije na izbore je izišlo tek 1,34 odsto registrovanih birača.

Sva birališta zatvorena su u 19 časova, dok je samo u jednom slučaju biračko mjesto zatvoreno pola časa kasnije. Svi prigovori, istakli su u CIK-u, riješeni su na nivou opštinskih izbornih komisija, dok je samo jedan slučaj, u vezi sa Zvornikom, predat na rješavanje CIK-u. Riječ je o prigovoru Opštinskog odbora PDP-a, koji je uputio žalbu na postupanje aktivista SNSD-a za koje tvrde su za vrijeme izborne ćutnje po ulazima stanova kačili promotivne letke.

Ako se rezultati posmatraju po opštinama i gradovima, Kuzmanović je dobio najviše glasova u Banjaluci, Trebinju, Nevesinju, Višegradu i Vlasenici, dok je Tadić na prvom mjestu u Bijeljini, Ljubinju, Doboju i Å ekovićima.

Prema riječima zvaničnika CIK-a, danas bi trebalo da budu objavljeni preliminarni rezultati izbora, nakon što prebroje listiće birača koji su glasali u odsustvu. Ipak, glasovi u odsustvu, kako su istakli u CIK-u, teško da mogu promijeniti rezultat.

Anton Josipović, jedini kandidat iz reda hrvatskog naroda, najavio je da će danas objaviti izbornu pobjedu za poziciju potpredsjednika RS.

Josipović se uzda da će ga na mjesto potpredsjednika dovesti pravne nedoumice u vezi s tim da li je uz predsjednika trebalo birati i potpredsjednike RS.
Janjić: Rezultati očekivani

Analitičar i direktor beogradskog Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kazao je da su rezultati izbora za predsjednika RS očekivani.

“Iza Rajka Kuzmanovića stajao je svojim autoritetom Milorad Dodik, tako da je njegova pobjeda nešto što se moglo s izvjesnošću prognozirati”, rekao je Janjić.

On je kazao da su na slab odziv birača uticali loša predizborna kampanja svih stranaka, izbor kandidata, kao i to što je RS i BiH poslije velike krize ušla u mirnije političke vode.

“Da su izbori bili u toku krize izlaznost bi vjerovatno bila barem 60 odsto, jer bi se njima građani deklarisali sa pozicije statusa RS”, rekao je Janjić.
Potvrda uspjeha

Milorad Dodik, lider SNSD-a, ocijenio je da je izborom predsjednika Republika Srpska dobila na dodatnoj stabilnosti njenih institucija i naglasio značaj stranačkog uspjeha SNSD-a.

“Veoma je važno da je procenat podrške SNSD-u ostao isti i to predstavlja potvrdu uspjehu politike koju smo do sada vodili. Partija koja je već dvije godine na vlasti zadržala je povjerenje građana i mislim da je to neviđeno u regionu”, rekao je Dodik, čestitajući Kuzmanoviću na pobjedi.

On je istakao da su izbori prošli u fer i korektnoj atmosferi.

Predsjednik PDP-a i kandidat ove stranke za predsjednika RS Mladen Ivanić izjavio je da je PDP na izborima ostvario “najbolji rezultat od kako je osnovan”.

On je ocijenio da je evidentno da više ni jedna partija nema natpolovičnu većinu i da su se tri partije izdvojile, što je budućnost političke scene u RS.

“Ovi izbori će biti vrlo zanimljivi i trebaće ih dobro analizirati. Evidentno je da je politička scena RS više izbalansirana nego što je bila prije izbora”, rekao je Ivanić .

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, izjavio je da su višestruko zadovoljni izbornim rezultatom zbog očiglednog povratka na političku scenu i istakao da je jučerašnji rezultat “odličan kad se poredi s onim sa opštih izbora”.

On je ocijenio da se u posljednjih godinu dana promijenila politička situacija i da je SDS u uzlaznom trendu, dok je SNSD u silaznoj putanji.

Naglašavajući značaj rezultata SDS-a, Bosić je rekao da su uspjeli vratiti 90 odsto opština u kojima su ranije tradicionalno pobjeđivali.

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.