Lažni specijalci SIPA odnijeli 2,5 miliona KM


Četiri naoružana razbojnika, predstavljajući se kao pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), juče su oko 15 sati iz kargo službe Međunarodnog aerodroma u Sarajevu ukrali oko 2,5 miliona KM ABS banke.

Policija je nedugo nakon pljačke u Aleji Bosne Srebrene, u krugu napuštene kasarne Vojske FBiH u Nedžarićima, pronašla zapaljeni audi s lažnim tablicama, koji su razbojnici koristili u ovoj pljački.

Automobil koji je gorio ugasili su pripadnici Profesionalne vatrogasnebrigade Kantona Sarajevo, nakon čega je policija izvršila uviđaj.

Sagovornik iz MUP-a KS “Nezavisnim” je potvrdio da su razbojnici sa sobom imali automatske puške, te da su bili obučeni u crne uniforme na kojima je pisalo policija.

“Novac koji su ukrali razbojnici u kargo službu neposredno prije pljačke dopremljen je sa područja Zeničko-dobojskog kantona, a trebao je biti transportovan u poslovnice ABS banke. Pljačkaši su snimljeni sigurnosnim kamerama i nisu bili maskirani”, rekao je sagovornik.

Prema scenariju pljačke, sagovornik “Nezavisnih” vjeruje da je riječ o profesionalcima. Pljačkaši su bez žurbe “pustili” novac da prođe kroz rentgen, a zatim ga unosili u audi kojim su pobjegli.

“Osim što su aerodromskom obezbjeđenju kazali da su SIPA, bili su obučeni u crne kombinezone koje nose specijalci. Obezbjeđenje nije posumnjalo u pljačku”, dodaje naš sagovornik.

Istragu o ovoj nezapamćenoj pljački vodi kantonalni MUP, Granična policija i Tužilaštvo KS.

Gotovo identičan scenarij pljačke

Anđelko Veljančić, koji je trenutno u pritvoru u KPZ “Kula” zbog pokušaja ubistva čorđa Ždrale, Darko Elez (u bijegu u Srbiji) te još tri neidentifikovane osobe, osumnjičeni su da su 29. juna prošle godine u Aleji Bosne Srebrene opljačkali kombi zaštitara agencije “Cipos”, u kojem je prevoženo 2,2 miliona eura Privredne banke Sarajevo. Tada su petorica razbojnika, tokom posjete srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Sarajevu, obučeni u kombinezone na kojima je pisalo policija i naroužani puškama i pištoljima, onesposobili zaštitare koji su prevozili novac ove banke. Istraga o ovom slučaju nikada nije završena.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.