Lažni specijalci SIPA odnijeli 2,5 miliona KM


Četiri naoružana razbojnika, predstavljajući se kao pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), juče su oko 15 sati iz kargo službe Međunarodnog aerodroma u Sarajevu ukrali oko 2,5 miliona KM ABS banke.

Policija je nedugo nakon pljačke u Aleji Bosne Srebrene, u krugu napuštene kasarne Vojske FBiH u Nedžarićima, pronašla zapaljeni audi s lažnim tablicama, koji su razbojnici koristili u ovoj pljački.

Automobil koji je gorio ugasili su pripadnici Profesionalne vatrogasnebrigade Kantona Sarajevo, nakon čega je policija izvršila uviđaj.

Sagovornik iz MUP-a KS “Nezavisnim” je potvrdio da su razbojnici sa sobom imali automatske puške, te da su bili obučeni u crne uniforme na kojima je pisalo policija.

“Novac koji su ukrali razbojnici u kargo službu neposredno prije pljačke dopremljen je sa područja Zeničko-dobojskog kantona, a trebao je biti transportovan u poslovnice ABS banke. Pljačkaši su snimljeni sigurnosnim kamerama i nisu bili maskirani”, rekao je sagovornik.

Prema scenariju pljačke, sagovornik “Nezavisnih” vjeruje da je riječ o profesionalcima. Pljačkaši su bez žurbe “pustili” novac da prođe kroz rentgen, a zatim ga unosili u audi kojim su pobjegli.

“Osim što su aerodromskom obezbjeđenju kazali da su SIPA, bili su obučeni u crne kombinezone koje nose specijalci. Obezbjeđenje nije posumnjalo u pljačku”, dodaje naš sagovornik.

Istragu o ovoj nezapamćenoj pljački vodi kantonalni MUP, Granična policija i Tužilaštvo KS.

Gotovo identičan scenarij pljačke

Anđelko Veljančić, koji je trenutno u pritvoru u KPZ “Kula” zbog pokušaja ubistva čorđa Ždrale, Darko Elez (u bijegu u Srbiji) te još tri neidentifikovane osobe, osumnjičeni su da su 29. juna prošle godine u Aleji Bosne Srebrene opljačkali kombi zaštitara agencije “Cipos”, u kojem je prevoženo 2,2 miliona eura Privredne banke Sarajevo. Tada su petorica razbojnika, tokom posjete srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Sarajevu, obučeni u kombinezone na kojima je pisalo policija i naroužani puškama i pištoljima, onesposobili zaštitare koji su prevozili novac ove banke. Istraga o ovom slučaju nikada nije završena.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.