Srbija će poništiti deklaraciju Prištine o nezavisnosti

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu da će Srbija u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova poništiti deklaraciju Prištine, ali i da će insistirati isključivo na mirnom načinu rješenja toga problema.

“Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova, i ako uslijede nekakve deklaracije o nezavisnosti, Srbija neće privatiti bilo kakvu deklaraciju te vrste i poništit će takav akt. Srbija će u tom slučaju pokrenuti sve zakonske, legalne postupke pred međunarodnim institucijama”, rekao je Tadić otvarajući sjednicu Glavnog odbora Demokratske stranke.

Tadić je istaknuo da Srbija, dok god je on na dužnosti predsjednika, neće imati politiku koja vodi u nove ratove i neizvjesnost, i da će insistirati na ostvarivanju prioritetnog državnog cilja – članstva u Evropskoj uniji.

“Mi nećemo nikakvo nasilje i rat, i time dokazujemo da smo evropska demokratija, da smo odgovorni ljudi i da smo zemlja koja dijeli evropske vrijednosti”, rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, prenosi Tanjug, ratom bi Kosovo definitivno bilo oduzeto Srbiji, a takav razvoj događaja mogu priželjkivati samo “oni koji nisu naučili lekciju iz tragične prošlosti”.

“Bilo kakvo formiranje nezavisne države na način koji priželjkuje delegacija Prištine uvele bi nas u političku nestabilnost, sigurnosne rizike i ekonomsko zaostajanje”, rekao je Tadić i istaknuo da Beograd i ubuduće mora voditi politiku koja za cilj ima integraciju Kosova, a ne njegovo udaljavanje od Srbije.

Tadić je istaknuo da bi nezavisno Kosovo proizvelo sigurnosne rizike i u drugim regijama, budući da “svaki separatist u svijetu čeka kako će biti riješeno pitanje statusa Kosova”.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.