15. godišnjica zatvaranja logora “Manjača”


Oko stotinu bivših logoraša i članova njihovih porodica obišli su juče poljoprivredno dobro na planini Manjača, gdje se tokom 1992. godine nalazio logor. Organizatori ovoga događaja bili su Savez logoraša BiH, te općinska udruženja logoraša iz Sanskog Mosta, Ključa i Prijedora.

Prema riječima predsjednika udruženja bivših logoraša u Sanskom Mostu Nihada Ključanina, radi se o trećoj organizovanoj posjeti nekadašnjem logoru poslije završetka rata. Ključanin je naveo kako je izostavljeno najavljeno postavljanje spomen-ploče s obzirom da trenutno nije jasno kome sada pripada ovo poljoprivredno gazdinstvo. Neki od bivših zatočenika i ovaj put su vrlo emotivno doživjeli susret sa nekadašnjim logorom i obilazak hangara u kojima su bili zatočeni.

Mustafa Karajković iz Ključa proveo je u logoru na Manjači četiri mjeseca.

“Ljudi su bili zatvoreni u hangarima i živjeli su bez elementarnih životnih i higijenskih uslova. Situacija se počela mijenjati nakon saznanja svjetske javnosti o postojanju logora i kada smo evidentirani od strane Međunarodnog crvenog krsta”, ispričao je Karajković.

Na jučerašnji dan prije 15 godina iz logora “Manjača” oslobođen je prvi kontingent od 700 logoraša. Posljednja grupa zatvorenika oslobođena je 22. decembra 1992. godine i poslije toga logor je rasformiran.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.