Dejtonski bumerang


Ostavka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Å pirića otvorila je novu stranicu u otporu političke vrhuške u RS, na čelu s premijerom Miloradom Dodikom, mjerama visokog predstavnika.

Miroslav Lajčak je u pravu kad upozorava na nelogičnost u Å pirićevom gestu koji mu se učestalo žalio da Vijeće ne može da efikasno radi zbog problema s kvorumom i načina glasanja. Kada je Lajčak donio mjeru koja otklanja te prepreke – čuvajući ustavni položaj, strukturu i mehanizme rada Vijeća – Å pirić se tome usprotivio i podnio ostavku, očigledno krajnje nevoljko, po Dodikovom diktatu.

Dodik je ranije najavio opciju prelaska SNSD u opoziciju. Taj politički paket sadrži mogućnost ostavki u izvršnim državnim organima, dakle i u Predsjedništvu BiH. U toj kombinaciji, SNSD bi ostao u skupštinskim domovima Parlamenta BiH, s tim da bi njegovi zastupnici glasali protiv bilo kakve odluke.

Formiranje nove skupštinske većine na državnom nivou bilo bi teško izvodivo s obzirom na sadašnje jedinstvo stranaka iz RS u otporu Lajčaku. Mogućnost vanrednih izbora ne obećava bitnu promjenu odnosa političkih snaga, posebice u RS. Ako bi i nakon tih izbora stranke iz RS odbile da budu u vlasti, opet bi se zatvorio krug ustavno-parlamentarne nemoći bh. države pred takvom situacijom. Trećina poslanika Predstavničkog doma bira se iz RS, a u Domu naroda od 15 delegata mora biti pet Srba iz RS.

Nakon neuspjeha u dogovoru o reformi policije, OHR je krenuo s vraćanjem na Dejtonski sporazum kako bi se iz njega izvuklo sve što je u korist snaženja BiH. U skladu sa dejtonskim ovlašćenjima, visoki predstavnik je dao tumačenje procesa odlučivanja u Parlamentu i Vijeću ministara BiH i nametnuo mjere u vezi s tim. Htjelo se time Dodiku i bratiji pokazati da njihovo površno i jednosmjerno zalaganje za striktno poštivanje Dejtona može značiti politički bumerang za njih.

Nastojeći izbjeći dejtonski bumerang, a s težnjom da se on vrati pravo u glavu onima što su ga poslali, Dodik i njegovo političko zaleđe šalju dvije osnovne poruke: iskoristićemo dejtonski Ustav BiH kako bismo dokazali da bh. država ne može funkcionisati bez RS, a da ”naš” entitet može bez BiH; i, da u tom našem nastojanju nismo sami.

Nesrazmjernost reakcije u RS u odnosu na objektivnu težinu La­jčakovih mjera treba promotriti iz najmanje tri ugla.

Prvo, kao agresivno testiranje volje i jedinstva međunarodnih autoriteta – s udarom na Lajčakovu ličnost, bonska ovlaštenja, aparaturu OHR i tu instituciju samu.

Drugo, kao nastojanje da se preduprijede ili bar ublaže sljedeće mjere visokog predstavnika.

Treće, kao poziv za intervenciju i zajedničko djelovanje sklonim vanjskim faktorima – Rusiji i Srbiji, zbog navodne temeljne ugroženosti bh. Srba, što je zgodno došlo za uvezivanje sa pitanjem rješavanja statusa Kosova i pretenzija Moskve u vezi s tim.

S jedne strane je jedinstvo SAD i EU u odlučnosti da se očuva cjelovita bh. država i ojačana vrati na evroatlantski kurs, što je praćeno i nedvosmislenim porukama iz NATO-a i EUFOR-a da će braniti takvu politiku i mir i regiji. S druge strane je udružena namjera Moskve i Beograda da BiH uvuče u kosovsku igru. Ostavimo da negativnoj internacionalizaciji bh. pitanja pariraju Vašington i Brisel (EU-NATO).

Å ta u BiH? Lajčak odbija ucjene ostavkama, tvrdi da ima rješenje za političke destrukcije u provedbi svojih namjera. Možda bi ponedjeljak mogao doprinijeti labavljenju unutarnjih napetosti. Tada bi trebalo biti poznato da li su ekspertni timovi OHR i RS došli do tumačenja mjera visokog predstavnika koje bi zadovoljile stavove NSRS.

Zija Dizdarevic-Oslobodjenje

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • jadis
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona
  • Milord Bbel
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.