Å tajnmajer pozvao Dodika da bude konstruktivan


Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Valter Å tajnmajer pozvao je danas predsednika Vlade RS Milorada Dodika da pokaže konstruktivnost u rješavanju problema u zemlji i istovremeno istakao podršku Njemačke visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku.

On je upozorio da Berlin neće tolerirati potkopavanje Dejtonskog sporazuma, prenose agencije. U današnjem Å tajnmajerovom saopćenju, u kojem se navodi da je šef njemačke dilomatije zabrinut zbog političke situacije u BiH, ističe se da “Njemačka u potpunosti podržava napore visokog predstavnika da poveća djelotvornost državnih struktura u BiH”.

“Izričito pozivam političare BiH, posebno Dodika, da se ne protive tim naporima i da konstruktivno doprinesu rješavanju zadataka koje treba ispuniti”, navodi se u Å tajnmejrovom saopćenju.

Ministar je ukazao da “samo državne institucije sposobne da funkcioniraju mogu biti u stanju provesti reforme”.

“Ko se suprotstavlja ovom zahtjevu, koji proističe iz Dejtona, suprotstavlja se ne samo interesu naroda BiH, već i njegovoj želji za približavanjem EU. Njemačka neće tolerirati potkopavanje Dejtonskog sporazuma”, upozorio je Å tajnmajer u današnjem saopćenju.

(ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.