Veliki ispit


Piše: Mirko Å agolj

Ako visoki predstavnik Miroslav Lajčak popusti u svojoj nakani da od Bosne i Hercegovine učini makar malo funkcionalniju državu, može mirne duše spakovati svoje stvari i vratiti se odakle je i došao. I on i međunarodna zajednica. A ostaviti Bosnu i Hercegovinu da nastavi svoj put do konačne podjele i raspada.

Lajčak je došao sa izrazitim ambicijama da nešto postigne. Bilta, Vesterndorpa i Petriča javnost je već zaboravila. Ešdaun je ovdje godinama nešto petljao i na kraju ostavio pravi kaos iza sebe. Å iling je za sve vrijeme svoga mandata samo u polusnu posmatrao šta se oko njega događa. Jednom je malo zaprijetio Dodiku da će prema njemu poduzeti neke mjere, ali sve je na riječima i ostalo.

I dok je Å iling kunjao, jačale su snage destrukcije. Naročito Dodik, ali ni Silajdžić nije mnogo zaostajao. U novom pohodu na vlast, Silajdžić je oborio ustavne amandmane dok je Dodik odbio sve pritiske međunarodne zajednice o reformi policije. I sve više ispoljavao osionost i odbojnost prema visokom predstavniku, njegovim namjerama, pa i prema Evropi, od koje se BiH sve više udaljava.

Lajčak je došao na ovu dužnost s velikim ambicijama, ali je i on naišao na Dodika koji je s indignacijom odbijao sve njegove pokušaje da ga primora na neke pomake koji bi BiH makar malo odmakli od provalije. U takvoj situaciji Lajčak je, ipak, posegnuo za nekim mjerama koje mu dopuštaju bonske ovlasti. Donio je odluke kojima se djelimično uklanjaju prepreke kod odlučivanja u Vijeću ministara BiH i u Parlamentu BiH.

Pomenute mjere vrlo su skromne u odnosu na potrebu da najviši državni organi djeluju s manje ometanja od pojedinih vladajućih partija. One su, zapravo, tek malo suzbile entitetski način odlučivanja na državnom nivou i, dakle, neznatno ojačale državu u odnosu na entitete.

Lajčakove mjere podržale su sve relevantne partije iz Federacije, ali su one u dejtonskoj Republici Srpskoj izazvale pravu uzbunu. I to kod svih političkih stranaka, bez izuzetka. Najburniji u protivljenju Lajčakovim odlukama su Dodik i Mladen Ivanić. Dodik naprosto urla. Prijeti i Lajčaku i međunarodnoj zajednici u svom stilu – pa i pobunom, ukoliko Lajčak ne povuče svoje odluke. Dodik, doduše, dodaje da ne misli baš na oružanu pobunu, ali ne krije gdje vidi svoju budućnost. U jednoj emisiji Radio-televizije Srbije bio je izričit: njegova država nije Bosna i Hercegovina već Srbija. Å ta ćeš više!

Ivanić je ovaj put grlatiji nego ikad ranije. Gotovo da je bučniji i od samog Dodika. On insistira na tome da se sve partije i stranke iz RS povuku iz svih organa vlasti BiH ukoliko Lajčak ne povuče svoje odluke.

Interesantno je, kad je Ivanić u pitanju, da on ovako bučno i burno reagira upravo u vrijeme kad je protiv njega podignuta optužnica zbog teškog kriminala u preduzeću Srpske šume. On vjerojatno misli da ga odlučno protiv­ljenje Lajčakovim mjerama mo­že spasiti robije.

Podrška političkim čelnicima Republike Srpske stiže i iz Beograda. Premijer Srbije Vojislav Koštunica poručuje Dodiku i njegovim pajtašima da su očuvanje Kosova i Metohije i Republike Srpske najpreči ciljevi Srbije. Obavijestio je Dodika da može računati na ”punu podršku Srbije”. Pa ti sad vidi!

Na ovu Koštunicinu poruku reagirao je, između ostalih, predsjednik Predsjedništva BiH Željko Komšić. On poručuje Koštunici da ”drži prste podalje od BiH, jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu”. U tom kontekstu spomenuo je i Miloševića.

Opasna prijetnja, nema šta.

Situacija u RS nije zabrinula samo političku javnost u Federaciji i međunarodne faktore koji, izuzev Rusije, podržavaju Lajčakove od­luke, već izaziva opće uznemirenje kod nesrpskog stanovništva u RS, posebno kod povratnika Bošnjaka. S razlogom se boje da za ponedjeljak najavljeni protesti (ne)vladinih organizacija mogu izazvati belaj.

Sve se čini da teže nije bilo od Dejtona. Međunarodna zajednica je na velikom ispitu i iskušenju – hoće li istrajati u svojim namjerama ili će se (i) ovaj put povući pred Dodikovim prijetnjama. Ako popusti, teško je i predvidjeti kakve sve posljedice mogu nastupiti.

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.