Dodik: Ako OHR ne promijeni stav podnosimo ostavke

Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik upozorio je danas da će se, ukoliko visoki predstavnik ne promijeni svoju posljednju odluku, predstavnici SNSD-a povući iz izvršnih organa vlasti u BiH, doći će do krize i neko će morati donijeti odluku o raspisivanju izbora.

“Na tim izborima mi vjerujemo da će SNSD i druge partije u RS-u dobiti veći kapacitet nego što imaju, a nećemo ponovo ući u izvršnu vlast sve dok se ne promijeni odluka visokog predstavnika Miroslava Lajčaka od petka”, naveo je Dodik govoreći o mogućem scenariju šta bi moglo uslijediti ukoliko OHR ostane pri svojim mjerama. Naglasio je da kod njega postoji čvrsta odluka da se povuče s funkcije predsjednika Vlade “kao vid protesta protiv necivilizacijskog i diktatorskog ponašanja visokog predstavnika”.

On tvrdi da to nije ucjena, ocijenivši da je Lajčakova odluka o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara “više protiv BiH, nego što je ijedna druga do sada”.

Dodik je, nakon razgovora sa članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i predsjednikom entitetskog parlamenta Igorom Radojičićem u Banjoj Luci, dodao i da se odlukom visokog predstavnika derogira parlament te da to ojačava uvjerenje RS-a “da je sve ovo kazna i prevara međunarodne zajednice i visokog predstavnika”.

Potvrdio je i da će se u ponedjeljak održati posebna sjednica Narodne skupštine RS-a, a ukoliko do tada ne bude promjene stava OHR-a ići će se na donošenje odluka o ukidanju OHR-a i njegovih ovlaštenja, RS će povući sve do sada date saglasnosti za prijenos ovlaštenja na nivo BiH ( odbrana, indirektno oporezivanje, pravosuđe) te pokrenuti ustavni spor o tim pitanjima.

Ističući da je obavio “nekoliko telefonskih razgovora s važnim ljudima u BiH” i skrenuo pažnju na činjenicu šta se može očekivati ako se budu ignorirali stavovi iz RS-a, Dodik je kazao da svi predstavnici SNSD-a u izvršnoj vlasti imaju kovertirane ostavke i samo će staviti datume na njih ukoliko ne bude promjene stava OHR-a.

Naša odluka je, dodao je, da tada SNSD ide u opoziciju, što znači da će predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podnijeti ostavku, a poslanički klubovi u oba doma parlamenta BiH ostaju u radu, ali neće glasati ni za jednu odluku, osim za usvajanje dnevnog reda u koji, također, neće intervenirati.

“Morat će da shvate da imamo ozbiljnu namjeru i to je jedini mehanizam naše borbe u okviru legalnih institucija vlasti”, kazao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Navodeći da kod predstavnika RS-a postoji čvrsta odluka o neprihvatanju nametanja zakona od visokog predstavnika, Dodik je kazao da će se sačekati tumačenje iz OHR-a, koji je optužio da snosi odgovornost za neizvjesnost o narednim događanjima.

Dodik je dodao i da je SNSD spreman da se radi na izradi novog Poslovnika Parlamentarne skupštine BiH, ali se više neće prihvatiti nijedna odluka visokog predstavnika.

“Izgradit ćemo demokratski mehanizam borbe protiv toga”, rekao je premijer RS-a i dodao da je na potezu visoki predstavnik, a ukoliko ono što će stići iz OHR-a ne bude prihvatljivo, ostaje se pri ranije iznesenim stavovima SNSD-a.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.