GO SNSD odbio Dodikovu ostavku

Glavni odbor SNSD-a odbio je danas da prihvati ostavku predsjednika stranke i premijera RS-a Milorada Dodika, te donio zaključak u kojem traži od Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da u narednim danima preispita svoje posljednje odluke jer u protivnom svi predstavnici SNSD-a u zajedničkim bh. organima podnijet će ostavke.

Glavni odbor SNSD-a traži od Lajčaka da svoje odluke uskladi s Ustavom BiH i Daytonskim sporazumom, a do tada predstavnici SNSD-a dolazit će na sjednice Vijeća ministara, ali neće glasati ni za jednu odluku. Dodik je podnio ostavku na sjednici Glavnog odbora ali ona nije prihvaćena. Međutim, ističe da će ukoliko se nastavi “ovakva situacija”, razmisliti da li će ostati kako na mjestu lidera SNSD-a tako i predsjednika Vlade RS-a.

Lider SNSD-a je ponovio da je Lajčakova posljednja odluka vezana za izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH, te izmjene poslovnika Paralamentarne skupštine BiH, neustavna i zadire u samu suštinu Daytonskog sporazuma, te narušava balans obezbjeđen tim sporazumom, obezbjeđuje majorizaciju u budućnosti i generiše nestabilnost u BiH.

GO SNSD traži da se u narednim danima promijene određeni elementi Lajčakove odluke koji, naveo je lider stranke, nisu u skladu s Ustavom, kako bi predstavnici SNSD-a mogli da budu uključeni u procese podrške određenim funkcionalnim rješenjima u našoj zemlji.

“Ukoliko do toga ne dođe u narednim danima GO SNSD-a traži od svih imenovanih i predloženih predstavnika te stanke u zajedničkim bh. organima da podnesu neopozive ostavke”, kazao je Dodik u izjavi novinarima, nakon što je okončano višesatno zasjedanje GO stranke.

Također, poslanički klub SNSD-a zadužen je da zatraži što hitnije održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj bi se razmatrala novonastala situacija.

Mišljenja su i da je visoki predstavnik svojim odlukama derogirao parlamentarni život u BiH, čime se slabi i sama BiH.

GO SNSD-a traži da se održe i sjednice skupština u općinskim strukturama vlasti, kako bi se političke strukture na svim nivoima u RS-u mogle odrediti prema zadnjoj odluci Visokog predstavnika.

“Lajčak je neprimjereno postupio dajući zadatak političkim strankama šta da rade. Takvo ponašanje je neprilično, jer visoki predstavnik nema mandata da određuje način na koji će stranke u BiH djelovati”, rekao je Dodik navodeći da je to jedan od zaključaka GO SNSD-a.

Oni kao glavnu zamjerku na odluke Visokog predstavnika ističu kvorume potrebne za odlučivanje, koje bi, prema tumačenju ove stranke, bošnjačkim predstavnicima koji imaju najveći broj zastupnika u institucijama BiH, ostavile prostor da sami donose odluke, na uštrb druga dva naroda.

“Odlukama Visokog predstavnika RS se našla u nemogućoj situaciji. Prema odlukama međunarodne zajednice, visoki predstavnik je vrhovni tumač Daytonskog sporazuma i neprikosnoveni autoritet, tako da nema mogućnosti da o njegovim odlukama raspravlja bilo koja institucija u BiH”, priznao je lider SNSD-a.

Time je, tvrdi Dodik, predstavnicima RS-a uskraćena mogućnost zaštite prava i pred Sudom za ljudska prava u Strazburu.

“Zbog činjenice da su nam oduzeta osnovna ljudska i demokratska prava mi ćemo s drugim strankama iz RS-a pokušati podići tužbu protiv Lajčaka u Strazburu na način da ćemo uz nju priložiti milion potpisa građana RS-a kao dovoljan osnov da se o tome odlučuje”, dodao je on.

Međutim, Dodik je izrazio uvjerenje da će Visoki predstavnik prihvatiti dijalog u kojem će se njegova odluka ili promijeniti ili doći do zaključka da ju je nemoguće promijeniti.

“Mi ovaj put mislimo ozbiljno, i ja u svoje ime ponavljam da sam odlučan da podnesem ostavku na sve funkcije koje obavljam kao znak protesta na ovako nedemokratsko i necivilizovano ponašanje institucije koja se zove visoki predstavnik“, poručio je Milorad Dodik.

GO SNSD-a je na sjednici jednoglasno podržao kandidaturu akademika Rajka Kuzmanovića za predsjednika RS-a na predstojećim prijevremenim izborima.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.