Ko je namjeravao napasti američku Ambasadu


Asim Čejvanović. (42), porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji je u ponedjeljak pokušao ući u američku ambasadu u Beču, sa ruksakom u kojem su bile dvije bombe i ekseri, psihički je nestabilna osoba. Prema pisanju austrijskih medija na ovaj korak nagovoren je od druge osobe. Nezvanično saznajemo da je ta druga osoba Mehmed D. (34) koga su pripadnici austrijske policije uhapsili u ponedjeljak navečer u gradiću Tullnu pored Beča.

U jučerašnjoj izjavi za austrijske medije, šefica tima za borbu protiv terorizma Austrije (LVT) Doris Edelbacher izjavila je kako je povezanost dva uhapšena muškarca neupitna, ali da su upitne špekulacije o tome da je Mehmed D. nagovorio Asima da napadne američku ambasadu, te je kazala: ”Mislim da ovaj napad nema islamističko-ekstremističku pozadinu “. U utorak su se i predstavnici Islamske zajednice u Austriji ogradili od pokušaja napada na američku Ambasadu u Beču. No, i predstavnici nadležnih bh. institucija postavili su pitanje povezanosti ovih građana sa našom zemljom. Fahrudin Došljak iz Ministarstva vanjskih poslova BiH smatra kako je upitno da li Asim Čejvanović. i Mehmed D. posjeduju bosanskohercegovačko državljanstvo.

”Austrijska policija još uvijek nije obavijestila našu ambasadu da li su oni državljani BiH i sve dok je tako mi ne možemo reagovati “, kazao je Došljak.

Ovakvu informaciju je Oslobođenju potvrdio i zamjenik direktora Interpola Asim Fazlić. S druge strane, prema našim izvorima, uhapšeni Asim Čejvanović je živio na području Živinica. Navodno je tokom rata bio pripadnik Spre­čanskog odreda i nakon rata je otišao u Austriju.

Saopštenjem za javnost se jučer oglasila i policija Beča u kojem se navodi kako je Asim Čejvanović noseći ruksak pokušao ući u američku ambasadu. Kada je prilikom ulaska u ambasadu ”zapištao “ alarm, pokušao je pobjeći i nakon stotinjak metara bacio je ruksak. Policajci su ga stigli, a analiza koju su izvršili predstavnici kriminalističke policije pokazala je kako se u ruksaku nalaze dvije bombe, ekseri i knjiga sa islamskom sadržinom.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.