Ramazanski ders…

 

Hvala Allahu, dž.š., Koji nas nazva muslimanima. Hvala Allahu, dž.š., Koji nas je učinio da smo ummet Muhammeda, s.a.v.s. Hvala Allahu, dž.š., Koji nam dade Kur”™an, u kome nema kontradiktornosti. Hvala Allahu, dž.š., Koji nam omogući da dočekamo i polahko ispraćamo ovaj mubarek mjesec koji nam predstavlja aparat duhovnog pročišćenja.

U suri Zumer, Allah, dž.š. kaže:

“Reci, o robovi moji, koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv. I povratite se Gospodaru svome i pokorite mu se prije nego što vam kazna dođe, poslije vam niko neće u pomoć priskočiti. I slijedite ono najljepše, ono što vam Gospodar vaš objavljuje, prije negoli vam iznenadna kazna dođe, za čiji dolazak nećete znati” (Zumer : 53, 54, 55, 56).

Da, recimo, čovjek ne bi uzviknuo: “Teško meni, koliko sam samo dužnosti prema Allahu propustio, čak sam se i izrugivao!”

Hvala ti, Gospodaru, na prefinjenosti i blagosti kojom si opisan još od Ezela, a koju ne uskraćuješ ni nakon našeg postojanja. Na Tvoju dobrotu mi uzvraćamo drskošću, griješenjem, nepokornošću.

Svojim lošim osobinama se udaljavamo i ne zaslužujemo blizinu Uzvišenog Koji prašta, a Ti dalje ostaješ sa nama. Nakon cjelokupnog znanja o nama, pokrivaš naše mahane pred ljudima, te nas ljudi vole i poštuju, a samo kad bi jednu našu mahanu otkrio ljudima, oni bi se razbježali od nas, a Ti i dalje ostaješ i Tvoja su vrata širom otvorena svim ljudima.

Kucaš na naša srca i dozivaš svoga roba:

“O, robe moj, kad god Mi dođeš, bilo noću ili danju, primit ću te. Ako Mi se približiš za pedalj – približit ću ti se za lakat, a ako se ti približiš za lakat – Ja ću tebi za hvat. Pođeš li Mi hodajući ”“ ja ću tebi trčeći.

Kad bi me sreo sa grijesima koliko i zemlja, ne pripisujući mi druga, doći ću ti sa oprostom koliko i zemlja.

Kad bi ti grijesi dospjeli do nebesa, a zatražiš oprost, oprostit ću ti. Pa ko je plemenitiji i darežljiviji od Mene?

Ko Mi krene, ususret mu stižem izdaleka, a ko od Mene okrene leđa, dozivam ga iz blizine.

Ko napusti zlo radi Mene, dobit će mnogo i više od toga.

Ko želi Moje zadovoljstvo, ja ću željeti ono što on hoće.

Ko se oslanja na Moju moć i snagu, željezo će mu postati mehkim.

Sijelim sa onima koji Me spominju, zahvalnim povećavam, pokorni su počašćeni, a griješnicima prema Meni ne dozvoljavam da gube nadu u moju milost.

Ako mi se pokaju, pa Ja sam njihov voljeni, a ako se ne pokaju, njihov sam liječnik.

Stavljam robove svoje na iskušenja kako bi ih očistio od negativnosti.

Ko Mi dadne prednost nad svim, dat ću mu prednos nad svim.

Kod mene se dobro djelo nagrađuje deseterostruko, do sedamsto puta i više od toga, a loše je kao jedno, a ko se za njega pokaje, oprostit ću mu.

Na vašim neznatnim dobrim djelima sam zahvalan, a vaša mnogobrojna poskliznuća i griješenja opraštam.

Moja milost prednjači mojoj srdžbi, blagost zamjerki, oprost kazni.

Milostiviji sam prema robovima od majke prema djetetu.

O, čovječe, zar ću te stvoriti a da ti ne osiguram potrebno, zar ću te uvesti u Kuću, a da te ne počastim. Ne brini se za ono što ti je osigurano. Dovoljno ti je neznanja da se oslanjaš na ono što ti je u rukama, a ne na ono što je kod mene.

O, čovječe, grijeh koji prouzrokuje poniznost prema Meni, draži mi je od pokornosti koja će te učiniti uobraženim i oholim. Draži Mi je jecaj griješnika dok me doziva da mu oprostim od slavljenja umišljenog”.

Draga braćo, kad bismo govorili samo o jednoj Allahovoj blagodati, kratak bi bio život od 100.000 godina da sve reknemo.

Vratimo se našem Stvoritelju iskrenom tevbom koja biva uzrokom zaustavljanja katastrofe, Allahove kazne, koja razbija svaku tajnu neprijateljsku spletku usmjerenu ka muslimanima.

A stanje jednog naroda zavisi od popravljanja pojedinaca.

Pokajmo se Allahu za učinjene grijehe (a svako najbolje poznaje sebe) dok još nije kasno, a kasno će biti u momentu kad dusa dodje do grla ili Sunce iziđe sa Zapada.

Allah nam poručuje:

“… I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite” (Nur : 31).

Allahu naš, primi sve naše dove i naša pokajanja upućena Tebi.

Amin!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.