Kakvu to igru igra N/FSBiH?


Famozno pismo-ultimatum već godinu dana zbunjuje fudbalsku javnost u BiH. Razne su interpretacije njegovog sadržaja, od one da pismo uopšte ne postoji do tvrdnje da su igračima potpisnicima podmetnute neke tvrdnje, da su manipulisani od nekih zlobnika…

Uglavnom, Nogometni savez BiH prije dva dana je saopštenjem za javnost dao zeleno svjetlo selektoru Fuadu Muzuroviću da može pozivati pobunjene igrače. Međutim, u saopštenju iz bh. kuće fudbala, ipak, nešto ne štima.

 

Prvo: u saopštenju stoji “da su neki igrači, navodno, zatražili smjenu Predsjedništva”. Ovaj je navod prilično nelogičan jer, koliko nas pamćenje služi, većina igrača se pismom, a i u javnim istupima u medijima sasvim jasno izjasnila da neće igrati dok aktuelna uprava rukovodi Savezom.

Drugo: Savez tvrdi da je “većina potpisnika, na sreću, uvidjela istinu i javno se izjasnila da nema ništa protiv Predsjedništva”. Mnogo je bliže istini da su petorica igrača pristala igrati za reprezentaciju još prije godinu dana, odmah nakon pojavljivanja pisma, ali osmorica nisu i dan – danas “imaju nešto” protiv Saveza.

Treće: Članovi Predsjedništva kazali su da nemaju ništa protiv da selektor bira najbolje igrače za svaku utakmicu, zavisno od forme.

Naravno, nakon svega, ni Muzuroviću nije sve jasno…

“Mene niko nije obavijestio o tome”, prva je reakcija selektora Muzurovića na saopštenje NS/­FS, oko čijeg je sadržaja bio vrlo skeptičan.

“Te sam igrače zvao odmah na početku svog mandata. Razgovarao sam sa svima njima, osim s Papcem, jer do njega nisam nikako uspio doći, ali i on se kroz medije izjasnio da ne želi igrati. Oni su odbili moj poziv. Da razjasnimo, nisam lud pa da smatram da mi ne trebaju igrači koji igraju u Schalkeu, Rangersu, Istanbul BB… (Bajramović, Papac, Hasagić, op.a), ali oni ne žele igrati zbog Predsjedništva Saveza, a ne zbog mene. Zar ja sad trebam klečati na koljenima i moliti ih da igraju? Neće moći tako. Napravio sam prvi korak, sad je red na njima. Dao sam im šansu na početku svog mandata – oni su je odbili. Sada oni trebaju povući potez i izjasniti se javno žele li igrati ili ne. Kada bih bio siguran da žele igrati, zvao bih one za koje mislim da svojim igrama mogu pomoći reprezentaciji”, pojasnio je selektor.

Pitanje je kako će Muzurović pozvati igrače koji ne žele igrati dok se ne promijeni rukovodstvo! Kakvu igru igra Savez kada selektoru nameće da poziva igrače koji ne žele igrati?

Stiče se utisak da je riječ o pokušaju prebacivanja odgovornosti na selektora, da, ni kriv ni dužan, ispravlja tuđe “krive Drine”.

 

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.