Lagumdžija: Protokol “Dodik-Silajdžić” je sto posto podvala građanima BiH

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija je večeras izjavio da je protokol o reformi policije koji su danas potpisali lideri Stranke za BiH i SNSD-a Haris Silajdžić i Milorad Dodik sto posto podvala građanima BiH.

Kazao je kako misli da se nalazimo u situaciji u kojoj iz dana u dan žalimo za nečim što smo propustili jučer. „U zadnje dvije godine smo pred sobom imali dokumente koji su odbijani jedan za drugim. Imali smo ustavne amandmane koji su tada bili malo, ali danas nam je žao zato što su bili tako puno u odnosu na ono što nam se nudu danas.

Zatim smo imali Martensov plan koji je bio malo, ali danas je on nešto o čemu možemo sanjati. Imali smo izvještaj Direkcije, pa onda Lajčakov prijedlog koji je bio malo. Danas se pojavio protokol „Dodik-Silajdžić“ koji može samo dovesti do toga da nam bude žao što je propalo ovo sve što nam je do jučer bilo malo“, kazao je predsjednik SDP-a BiH.

Lagumdžija tvrdi da je ovo „dno političkog dvojca koji je preuzeo ovu zemlju u zadnjih godinu dana“.

„Govorim o stvarima koje su pale ispod minimuma koji se nalazio u Lajčakovom prijedlogu. Lajčakov prijedlog je podrazumjevao formiranje policije u skladu sa popisom ‘91. Protokolom „Dodik-Silajdžić“ se vrši legalizacija etničkog čišćenja kroz nešto što oni nazivaju reforma policije, a to je da se policijske strukture formiraju ravnomjerno u skladu sa posljednjim popisom stanovništva“, kazao je Lagumdžija.

Prevedeno na naš jezik, dodao je on, to znači da kad ovaj protokol bude u implementaciji, jer su oni rekli da će ga implementirati tri do pet godina, tada ćemo iza sebe imati popis stanovništva koji će legalizirati etničko čišćenje u BiH.

„Druga stvar, do jučer smo smatrali da ima Lačakov prijedlog jako puno koordinacije, a malo subordinacije. Danas su protokolom Dodik i Silajdžić uveli ne samo koordinaciju nego su uveli odluke konsenzusom, odluke odbora direktora policije koji treba da odlučuje ne samo većinom glasova svih nego većinom glasova iz entiteta, većinom glasova iz svakog od naroda. Drugim riječima, nakon entitetskog glasanja uvodimo i etničko-nacionalno glasanje u jednom odboru koji treba da donosi odluke o tome gdje će poslati policijsku službu“, kazao je Lagumdžija.

Zatim, kazao je on, umjesto budžeta i svog zakonodavstva na državnom nivou, uvodi se takozvani konsolidovani ili okvirni budžet za policijske strukture u BiH. Čitajte to našim narodnim jezikom, pojasnio je Lagumdžija, umjesto policije BiH i njenog budžeta imat ćemo zbir entitetskih, kantonalnih, lokalnih policija koje oni naprave.

„Na kraju, kao kratka lista ilustracija, imate dokument koji uvodi odjele za standarde u obrazovanju umjesto, kao što je Lajčak predvidio, jedinstvenog centralizovanog obrazovnog centra za sve policije u BiH. Dakle, umjesto škole za policajce u BiH uvodi se udžbenik za policajce u BiH koji će valjda praviti još entitetski i etnički šefići policije i koji će to konsenzusom dogovarati. Umjesto specijalne policijske jedinice, nude koordinaciju nacionalnih i entitetskih predstavnika koji će odlučiti gdje, kada i pod kojim uslovima neko može da zakuca kriminalcu na vrata“, pojasnio je Silajdžić.

„Ovo je, odgovorno tvrdim, dogovor ljudi koji su odlučili da nam sto posto podvale ili je jedan od njih dvojice, bar jedan od njih dvojice, sto posto nesposoban. Ovo je posljednji signal da se probudimo iz krize u kojoj se nalazimo“, kazao je Lagumdžija.

On tvrdi da je ovo, na mala vrata, stopostotna legalizacija etničkog čišćenja i genocida.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.