Smjena Dodika i Silajdžića?

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, u svojoj redovnoj analizi događaja na Balkanu, nagovještava mogućnost da će međunarodna zajednica smijeniti lidere SNSD-a i Stranke za BiH Milorada Dodika i Harisa Silajdžića.

IFIMES navodi kako "raspolaže pouzdanim informacijama iz međunarodnih diplomatskih krugova" da se u najvećoj tajnosti razmatra mogućnost preduzimanja mjera protiv dvojice najistaknutijih lidera u ovom trenutku u BiH, Dodika i Silajdžića. "Međunarodni krugovi su mišljenja da bi se eliminiranjem Dodika i Silajdžića iz političkog života stvorile nove dimenzije u prijeko potrebnom srpsko-bošnjačkom dijalogu, koji je ustvari ključ stabilnosti i održivosti BiH te političke stabilnosti cijelog Balkana", navodi se u izvještaju.

IFIMES konstatira da uticaj Dodika i Silajdžića nije više tako dominantan kao što je bio prije nekoliko mjeseci.

"To je vidljivo kroz odnos pojedinih medija, koji na vrlo kritično intoniran način opisuju rad ovih lidera i pogubnost njihovih politika. Indikativno je da su neki mediji, posebno u Republici Srpskoj u kojima je Milorad Dodik donedavno uživao bezrezervnu podršku, sa nizom kritičkih osvrta na njegov rad i ponašanje stavili do znanja da su moć Dodika i njegova ukupna politika u padu", naglašava se u izvještaju.

Ovaj institut procijenjuje da je takav zaokret bio očekivan imajući u vidu veoma naglašenu autokratsku orijentaciju Milorada Dodika, koji u potpuno potčinjenom odnosu drži sve svoje saradnike, ima apsolutnu dominaciju nad njima, a svoju političku stranku pretvorio je u "stranku jednog lica" što je apsurdno za afirmaciju demokratskih procesa i vrijednosti koje su bh. prostoru itekako potrebne.

– Dodik je svojom politikom daleko od sebe potisnuo svoje najvjernije političke saveznike sa kojima je proteklih godina tijesno sarađivao te ih brojnim potezima nastojao poniziti, a bez čije snažne političke pomoći i podrške ne bi uspio tako silovito osvojiti vlast. Socijalistička partija (SP) i Demokratski narodni savez (DNS), koji su u današnjoj Dodikovoj vlasti koalicioni partneri guraju se na marginu političkog odlučivanja te se nastoji njihov politički prostor preoteti u korist SNSD-a što u politici može predstavljati izraz "političkog primitivizma", koji se nosiocima takvog političkog djelovanja obično vraća kao bumerang, smatra IFIMES.

To se već osjeća u javnosti ali i u stranci SNSD, jer Dodik bahatim i primitivnim ponašanjem devalvira funkciju predsjednika Vlade Republike Srpske i lidera najveće stranke SNSD.

Za IFIMES vrhunac cinizma i političkog licemerja se ogleda u prihvatanju PDP-a kao svog važnog političkog saveznika, koji je Dodiku svojevremeno zbog njihove kompromitovanosti i kriminalne prošlosti pojedinih vodećih članova te partije poslužio za meteorski uspon na političkoj sceni. Upravo sa takvim PDP-om i njegovim kadrovima Dodik pokušava učvrstiti svoju vlast.

Međutim, javnost u RS i BiH nije zaboravila oštre optužbe na račun lidera PDP-a Mladena Ivanića i njegove partije u kojima je optuživan za najveći kriminal i brojne neuspjehe u RS-u za vrijeme njihove vladavine u koaliciji sa sadašnjim opozicionim SDS-om. Tako je PDP kao satelitska stranka SDS-a u međuvremenu postala satelitska stranka SNSD-a.

IFIMES navodi da je u Federaciji BiH slična situacija sa Strankom za BiH, koja je koalicioni partner SDA.

– Iako je SDA daleko snažnija politička stranka od SBiH, ipak je SDA trenutno politički potčinjena Harisu Silajdžiću, koji je uspio SDA pretvoriti u svoju satelitsku stranku, kaže se u izvještaju.

Međunarodni institut IFIMES smatra, da su radikalni potezi međunarodne zajednice o kojima ona razmišlja ali i oklijeva, da ih preduzme jedino rješenje za postojeću situaciju u BiH, koja bi omogućila da BiH nastavi započeti put svojih reformi s ciljem članstva u EU i NATO, čije bi skorašnje članstvo u toj organizaciji moglo biti jedina alternativa raspadu ove države.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.