Å ta sadrži Lajčakov neobjavljeni govor


Visoki predstavnik Miroslav Lajčak u svom nedavnom obraćanju Političko-sigurnosnom komitetu Vijeća EU u Briselu, istakao je lidere SBiH i SNSD-a Harisa Silajdžića i Milorada Dodika kao osobe čija “sasvim različita viđenja budućnosti BiH blokiraju progres”.

– Od presude Međunarodnog suda pravde o genocidu, Bošnjaci predvođeni Silajdžićem zauzeli su stav da je RS nelegitimna kao počinilac genocida – rekao je Lajčak ambasadorima zemalja članica EU, saznaje “Dnevni avaz” iz pouzdanih izvora. Prema njegovim riječima, s druge strane Dodik je zauzeo stav da treba vraćati nadležnosti na entitetski nivo.

– Dodik je odbio skoro sve reforme kojima se gradi država u posljednjih 12 godina, a prethodne saglasnosti, kao u slučaju dogovora o reformi policije iz oktobra 2005. godine, negiraju se – naveo je Lajčak.

Visoki predstavnik pojasnio je, između ostalog, svoj prijedlog o reformi policije, navodeći da će “intenzivirati pritisak na stranke da pronađu rješenje”.
Otvoren put

– Moguće ga je pronaći, ali da budem potpuno iskren, ne mogu garantirati uspjeh. Postoje dva moguća scenarija razvijanja situacije. Prema optimističnom, dogovor će biti postignut, BiH će potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i bit će otvoren put za smislene razgovore o reformi Ustava – kazao je Lajčak.

U suprotnom, naveo je, jedan ili više ključnih igrača može odbiti dogovor.

– BiH tada ne bi samo stagnirala. Nepotpisivanje Sporazuma sa EU znači daljnje pogoršanje političke situacije. Ustavna reforma bila bi nemoguća. Ukratko, bili bismo daleko od stabilne BiH. Oni koji odbiju sporazum, morat će pogledati u oči opasnoj realnosti: izolaciji u najboljem slučaju, a destabilizaciji u najgoroj – rekao je Lajčak.

Lajčak je naveo i nekoliko pozitivnih stvari, poput usvajanja Zakona o visokom obrazovanju, ratificiranja CEFTA-e i smirivanja situacije u vezi sa Srebrenicom, ali je naveo da je za sve to “bio potreban neproporcionalno veliki napor međunarodne zajednice”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.