PORUKA GLAVNOG IMAMA MIZ KOZARAC

 

PORUKA GLAVNOG IMAMA MIZ KOZARAC,
 H. AMIR EF. MAHIČA,
POVODOM NASTUPAJUČEG RAMAZANA 1248. H.G.

U IME ALLAHA MILOSTIVOG SAMILOSNOG

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova koji nas je počastio najljepšom vjerom dini-islamom. Neka je salavat i selam najodabranijem čovjeku, Muhammedu, božjem poslaniku i odabraniku, na njegov čestiti rod i ashabe. Gospodaru naš smiluj se svima nama, našim merhumima, a posebno našim šehidima!

Braćo i sestre!

Sutra nastupa prvi dan mjeseca ramazana. To je mjesec posta, Kur’ana, teravih namaza, iftara, sadekatul fitra, međusobnih susreta i drugih vrsta ibadeta.

To je mjesec Božje milosti, oprosta i čovjekova usrećenja. To je mjesec koji nas podsjeća na nas jer nam je Muhammed a.s. rekao da je to mjesec ummeta, a mi smo taj ummet i to nas čini posebno sretnim.

Dočekujući ramazan moramo biti zahvalni što nam je pružena još jedna prilika da svoje stanje popravimo i da se od ovaj mubarek mjesec okoristimo.

Ko nam bolji savjet može dati od najplemenitijeg Allahova stvorenja, našeg časnog poslanika Muhammeda a.s., koji nam je u amanet ostavio sljedeće riječi:

”O ljudi, dolazi vam veliki i blagoslovljeni mjesec. Mjesec u kome se nalazi jedna noć bolja od hiljadu mjeseci. Mjesec čiji je post Allah učinio obavezujućim, a noćne namaze dobrovoljnim. Ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada za strpljivost je džennet. Ko pozove drugog na iftar bit će mu oprošteni grijesi. To je mjesec čiji je početak milost, njegova sredina oprost, a njegov kraj spas od džehennemske vatre.

Tražite od svog Gospodara, iskrena i čista srca, da vas pomogne u postu kojeg vam je propisao i učenju Kur'ana koji vam je objavio. Nesretan je samo onaj kome je u ovom mjesecu uskraćen Allahov oprost. Sjetite se dok ste gladni i žedni gladi i žeđi Sudnjeg dana. Dijelite sa onima koji su siromašni i napušteni. Poštujte starije i imajte samilosti prema mlađima. Održavajte rodbinske veze.”

Ovu poruku Muhammed a.s. je uputio svojim savremenicima povodom nastupanja ramazana, ali ju je uputio i meni i Tebi poštovani brate i cijenjena sestro.

Stoga, potrudimo se da nas ovaj ramazan, koji nam je možda i zadnji, ne prođe a da ga ne provedemo u pokornosti našem Gospodaru.

Trudimo se da kod nas bude što više namaza, posta, Kur'ana, dobročinstva i plemenitih dijela.

Ne zaboravimo one koji nemaju, koji nisu u stanju praviti izbor između raznolikosti ukusnih jela na iftarskim i sehurskim soframa. Budimo malo skromniji, pa i njima uvećajmo radost zapaštanja i iftarenja.

Sjetimo se i onih kojima nema ko otvoriti kućna vrata, jer su svoje izgubili u minuloj tragediji. Obiđimo ih, pozovimo ih da nam se pridruže na iftarima, dajmo im osjećaj da nisu sami.

Povedimo računa o dovi, jer dova i sudbinu mijenja. Zato, ne budimo škrti već u tišini mrkle noći pružimo svoje ruke i tražimo od našeg Gospodara. Ako budemo iskreni, On će nam zasigurno to i dati.

Moleći Allaha dž. š. da svim muslimanima bude Milostiv, da bolesnima da zdravlje, siromašnima imetak, neznanima znanje, tlačenima pobjedu, napaćenima blagostanje, neupućenim Uputu, dobročiniteljima snagu da nastave i dalje biti takvi, želim Vam čestitati nastupajući mubarek ramazan riječima:

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Neka Vas svako dobro prati!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.