Osam golova na Koševu

U prijateljskoj utakmici nogometnih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Hrvatske na stadionu Asim Ferhatović Hase u Sarajevu Hrvatska je u srijedu savladala reprezentaciju BiH rezultatom 5:3. Hat-trick za BiH postigao je Zlatan Muslimović.

Strijelci za Hrvatsku bili su Da Silva (18.), Srna (35., 74.), i Niko Kovač (72., 81.). Nogometaši Hrvatske zasluženo su slavili u pripremnoj utakmici na stadionu Asim Ferhatović Hase sa visokih 5:3 čime su pokazali da se s pravom nalaze na šestom mjestu FIFA rang liste. Veći dio utakmice Hrvati su bili bolji tim, dok su izabranici Fuada Muzurovića samo u drugom poluvremenu pružili kvalitetnu igru.

Prvo poluvrijeme proteklo je u potpunoj dominaciji hrvatskih nogometaša, koji su zatvorili sve prilaze svom golu, a iz brzih kontranapada opasno prijetili golmanu Guši. U 18. minuti Da Silva je nakon centaršuta Petrića Hrvatsku doveo u vodstvo od 0:1, a 15 minuta kasnije Srna je iskoristio grešku odbrane BiH i povisio na 0:2.

I nakon primljenih golova nogometaši BiH nisu promijenili pristup igri, prepustivši sredinu terena gostujućim nogometašima. Tek u 40. minuti Muslimović se uspio osloboditi svog čuvara i sa 16 metara zatresti mrežu reprezentacije Hrvatske.

U drugom poluvremenu, ulaskom Džeke i Ibričića, nogometaši BiH su krenuli mnogo ofanzivnije, a rezultat toga bio je izjednačujući pogodak u 70. minuti. Misimović je u šesnaestercu Hrvatske pronašao usamljenog Muslimovića koji je postigao svoj drugi pogodak.

Radost domaćih navijača nije dugo trajala, jer su Hrvati za nepune dvije minute uspjeli ponovo doći do dva gola prednosti. U 72. minuti Niko Kovač je nakon centaršuta Srne pogodio za novo vodstvo Hrvatske, a već u 74. minuti prednost je udvosturčio Srna.

Za novu neizvjesnost pobrinuo se Muslimović, koji je u 77. minuti postigao treći gol, a sedmi u dosadašnjih sedam nastupa u dresu bh. reprezentacije. No, Hrvati su ponovo za kratko vrijeme uspjeli doći do pogotka preko Nike Kovača, koji je sa 30 metara savladao rezervnog golmana BiH Alaima i tako postavio konačan rezultat utakmice.

Utakmica između BiH i Hrvatske bila je prilika za selektore Fuada Muzurovića i Slavena Bilića da provjere mogućnosti reprezentativaca uoči nastavka kvalifikacija za EP. Sljedeći meč kvalifikacija reprezentacija BiH igra 8. septembra u Mađarskoj, a četiri dana kasnije dočekuje Moldaviju.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.