START UDRUZENJA LOGORASA PRIJEDOR ‘92

Udruzenje logorasa Prijedor ‘92 je napokon dobilo priliku da zastupa bivse zatocenike, bori se  za njihova prava kao i prava porodica ubijenih logorasa.

Udruzenje je sudski registrovano u Banja Luci i u toku je procedura otvaranja racuna u banci. Prostorije se nalaze u Zanatskoj ulici, pored kancelarije Udruzenja Prijedorcanki ”Izvor”.

Upravni odbor se sastao u srijedu u prosirenom sastavu i donio niz znacajnih odluka, neophodnih za pocetak rada. Usvojen je logo udruzenja a pri izboru su bile uvazavane i ankete na prijedorskim web siteovima.

Upravni odbor se zahvaljuje autorima svih idejnih rjesenja jer su sviprijedlozi bili veoma dobri i odlucile su nijanse. Autor logoa zaUdruzenje logorasa Prijedor ‘92. je Izudin Mulalic i njemu upucujemosve cestitke. 
 
Prioritetna aktivnost u Udruzenju je obezbjedjenje uslova za rad ukancelariji.

Do 01. jula bi se trebala nabaviti oprema i inventar teraspisati konkurs za prijem profesionalnog sekretara udruzenja.

Temeljni posao je izraditi dosjee logorasa i uspostaviti elektronsku bazu podataka. Za takve svakodnevne aktivnosti potreban je angazman profesionalnog lica. Udruzenje ce izdavati clanske karte i naplacivati clanarinu od 24 KM (dvije marke mjesecno) a pozeljno je da imucniji clanovi udruzenja uz clanarinu uplacaju i dobrovoljne priloge kako bi se mogao finansirati rad kancelarije i svih planiranih aktivnosti Udruzenja, od organizovanja posjeta bivsim logorima pa do pokretanja tuzbi.

Bitno je naglasiti da ni jedan bivsi logoras nece moci dobiti bilo kakvu potvrdu od Udruzenja a da prethodno nije uradjen njegov dosje i izdana clanska knjizica. Udruzenje ce pozvati nase gradjane u akciju prikupljanja novcane pomoci za udruzenje cim bude otvoren racun, a uputit ce dopise i svim relevantnim institucijama i organizacijama u kojima ce traziti finansijsku podrsku.

Upravni odbor je dao sve ovlasti predsjedniku Udruzenja da vodi pregovore sa Savezom logorasa u BiH oko eventualnog prikljucenja, ali formalno se nece ulaziti u Savez dok se jasno ne definise sta Udruzenje time dobija.

Kada su u pitanju tuzbe logorasa, koje su aktuelizovane u zadnje vrijeme, Upravni odbor je odlucio da se ne poduzimaju konkretne aktivnosti dok se tacno ne utvrde sva pravna pitanja oko tih tuzbi. Uprava udruzenja ce se u bliskoj buducnosti sastati sa advokatima i predstavnicima udruzenja koja su zapocela sa takvim aktivnostima, kako bi od njih dobili direktne odgovore na sva pitanja oko tuzbe.

Predsjednik Mirsad Duratovic, koji je uspjesno obavio prve poslove na uspostavi Udruzenja, informisao je clanove Upravnog odbora o sastanku koji je imao sa premijerom Vlade RS Miloradom Dodikom.

Duratovic je kod Dodika bio primljen zajedno sa predstavnicima Saveza logorasa u BiH. Ono sto je znacajno sa tog sastanka jeste da je Dodik obecao donosenje amandmana na postojeci Zakon o civilnim zrtvama, kojim ce se u periodu od sest mjeseci omoguciti predaja zahtjeva za sve one koji to do sada nisu mogli uciniti. Dodik je tada obecao i finansijsku potporu Udruzenju ”Prijedor ‘92” cim se ono registruje.

Dogovoreno je da se Upravni odbor sastaje barem tri puta mjesecno a vec na sljedecem sastanku ce se razgovarati o konkretnim aktivnostima oko organizovanja posjeta bivsim logorima te o uspostavi fondacije koja ce voditi buduci memorijal u Omarskoj.

Upravni odbor je vec razmatrao mogucnost da prezivjeli logorasi napokon svoja prava pocnu ostvarivati mirnim protestima pred vladinim institucijama u Prijedoru ali i na visim nivoima vlasti, te protestnim setnjama kroz Prijedor sa transparentima.

Pozivaju se logorasi i svi dobronamjerni gradjani da se ukljuce u aktivnosti udruzenja i da nesebicno pomognu udruzenje novcanim prilozima.

Informativna sluzba Udruzenja logorasa Prijedor ‘92.

E.R.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.