Å TA ČINIMO ZA NEVINE PRIJEDORSKE ŽRTVE ???


Predstavnici Udruzenja Prijedorcanki ”Izvor” jucer (14.06.2007.godine) su u Tuzilastvu BiH imali radni sastanak sa glavnim tuziocem Marinkom Jurcevicem, te sefom Odsjeka za ratne zlocine u Tuzilastvu BiH Vasom Marinkovicem i tuziteljicom Slavicom Terzic.

Povod za ovaj sastanak je bilo pismo kojim je Udruzenje ”Izvor” izrazilo nezadovoljstvo radom Tuzilastva BiH u procesuiranju ratnih zlocina u prijedorskoj opstini. Predstavnici Tužilaštva su bili prijatno iznenadjeni dolaskom dvoclane delegacije ”izvora” jer su navikli da u ovakve posjete Tužilaštvu dolazi i po dvadeset clanova sto onemogucava efikasan dijalog i ne rezultira bilo kakvim konkrentnim aktivnostima i zakljuccima. Fatima Fazlic, predsjednica, i Edin Ramulic u svojstvu predstavnika ”Izvora” uspjeli su iznijeti glavne primjedbe na rad Tuzilastva i kandidovati prioritete u procesuiranju ratnih zlocina u prijedorskom kraju.

Dobili smo uvjeravanje da ce u najskorije vrijeme biti podignute nove optuznice, a za svaki slucaj, najavili smo organizovanje protesta pred zgradom Suda BiH ukoliko ne bude novih privodjenja pravdi osumnjicenih za ratne zlocine u prijedorskoj opstini.

Sastanak u Tuzilastvu je imao obostranu korist i razmjena informacija ce svakako doprinijeti efikasnijem radu Tuzilastva kada je nas region u pitanju.

Udruzenje ”Izvor” ce i dalje nastaviti da pruza konkretnu podrsku svim institucijama koje se bave procesuiranjem ratnih zlocina ali ce istovremeno vrsiti i pritiske svaki put kada osjetimo da su oni potrebni kako bi se sto veci broj ratnih zlocinaca nasao iza resetaka.

Jucer su predstavnici ”Izvora” bili i na konferenciji koju su organizovali Istrazivacko-dokumentacioni centar u Sarajevu i Ambasada USA, na kojoj je ucestvovao i americki ambasador za pitanje ratnih zlocina John Clint Williamson.

Treba napomenuti da je to bio eminentan skup na kojem su od udruzenja koja okupljaju zrtve bili predstavnici samo dva udruzenja iz Srebrenice i udruzenja ”Izvor” iz Prijedora, sto je dobar pokazatelj koliko visoko kotira udruzenje ”Izvor” u javnom zivotu u BiH.

Udruzenje ”Izvor” je, kao i prije dvije godine, bilo pozvano da predaje na postdiplomskom kursu na temu ”Ratni zločini, genocid i sjećanja”u Dubrovniku.

Taj kurs je sastavni dio Evropskog regionalnog programa iz demokratije i ljudskih prava u jugoistocnoj Evropi. Implementator tog studija su Univerzitet u Sarajevu sa uglednim profesorom Zdravkom Grebom i Univerzitet u Bolonji. Temu o genocidu vodi uvazena profesorica Janja Bec i njena saradnja sa Medjunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP) je rezultirala ponovnim pozivom ”Izvora” na sveuciliste u Dubrovnik.

Predstavnici ”Izvora” Fatima Fazlic i Edin Ramulic su 31. maja pred buducim magistrima prezentovali svoj rad i upoznali ih sa do sada utvrdjenim cinjenicama o ratnim zlocinima u prijedorskom kraju.

Predstavnica ”Izvora” Seida Karabasic je bila pozvana od jednog drugog sveucilista, prestiznog londonskog univerziteta Goldsmith, gdje je 3. juna 2007. godine ucestvovala na konferenciji koja se bavila ratnim zlocinima.

Ovdje se posebno zahvaljujemo na pruzenoj logistickoj podrsci nasoj zemljakinji Sebini Sivac Brayant koja na tom univerzitetu priprema doktorat cija je tema direktno vezana za ratnu tragediju prijedorskoj opstini.

U ”Izvoru” se i dalje aktivno radi na pripremi treceg izdanja knjige nestalih i ono sto je novost u tom procesu je da smo do sada dobili 140 fotografija nestalih osoba iz policijske kartoteke i uskoro očekujemo nove fotografije.

Pored 3.670 KM do sada uplacenih na racun Izvora na ime stampanja knjige, obavjesteni smo da su nasi gradjani u USA zahvaljujuci akciji putem radio stanice u Grand Rapidsu prikupili dodatnih 2.500 dolara sto nam ulijeva vecu nadu da cemo ovaj projekat izdavanja knjige uspjeti zavrsiti na petnaestu godisnjicu od stradanja vecine zrtava cija imena ce se naci u knjizi.

Uporedo sa ovim aktivnostima ”Izvor” se priprema i za obiljezavanje znacajnih datuma i organizovanje posjeta mjestima gdje su pocinjeni ratni zlocini.
Pozivamo jos jednom sve gradjane prijedorske opstine ma gdje god bili da se prikljuce aktivnostima ”Izvora” i da pruze podrsku u projektima koje realizujemo.

Ucinite i vi nesto da ratni zlocini ne budu zaboravljeni, angazujte se i vi da kosti nevinih zrtava budu pronadjene i doprinesite i vi da porodice zrtava ostvare svoja prava.

Krajnje je vrijeme ”“ petnaesta je godisnjica !!!

Udruzenje Prijedorcanki ”Izvor”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.