K.O.R.A – 2007

Kozaračka omladinska radna akcija ove će se godine održati 14.07 što bi trebalo obilježavati i sami početak ovogodišnjih “Dana Kozarca”. Organizacija i priprema ove već tradicionalne akcije pripala je našem omladinskom društvu “Mladost”. Nekadašnja B.O.R.A sada nosi naziv K.O.R.A i ove godine idemo u treću rundu sa uljepšavanjem našeg mjesta.

Na našim sastancima dugo smo razmišljali šta bi bilo najpognije ove godine organizovati a da bi imalo značaja za cjelu zajednicu.

 

Više prijedloga smo uzeli u uži izbor kao naprimjer čišćenje nekadašnjeg omladinskog doma u Deri ali kad smo bolje razmislili ukoliko uspijemo dobiti donaciju za saniranje objekta, isti će se svakako rušiti i čišćenje nebi imalo prevelikog smisla.

Najbolji nam se prijedlog čini uređenje prostora na “Staroj Pilani”, već odavno su sve klupe i stolovi uništeni i propali. Mostić koji spaja lijevu sa desnom obalom je totalno propao i nepogodan je za prelaženje. Nekadašnje igralište je totalno zaraslo i nemoguće je i pomisliti na igranje na njemu.

Kako je “Stara Pilana” jedno o popularnijih izletišta nas Kozarčana cilj nam je postaviti nove klupe i stolove, očistiti prostor od smeća, pokositi travu, nasuti put kojim se silazi na pilanu, očistiti obalu oko stare pilane od smeća, srediti igralište nasuti ga pjeskom i postaviti golove. Najbolje bi bilo narućiti nekog od naših bagerista da odradi teži dio posla.

Danas se upravni odbor naše organizacije vanredno sastao kao što vidite u ljepoj atmosferi Stare Bašte. Tema je bila organizacija K.O.R.E i slijedeči koraci koje moramo odrati. Prioritet nam je stupiti u kontakt sa upravom Nacionalnog Parka kako bi od njih dobili odobrenje za radove na Staroj Pilani. Naša Zilha će se njima sutra obratiti jednim zahtjevom, nadamo se da će uvidjeti korist ove akcije i da neće imati ništa protiv.

Druga tačka dnevnog reda je bila registracija udruženja. Još početkom godine je našu registraciju u Osnovnom sudu Banja Luka predao Bešić Neđad. Prije par dana smo bili u Banja Luci i sa zgroženjem saznali da su se naši svi papiri izgleda zagubili i nema im ni traga. Nepreostaje nam ništa drugo nego da ponovo podnesemo zahtjev i da se nadamo većem uspjehu. U Srijedu planiramo im ponovnu posjetu ovaj put sa novi zahtjevom.

Činjenica da nemamo rješenja nam veže ruke i nismo u mogućnosti da pišemo projekte tako i najvažniji onaj za renoviranje omladinskog doma. Preko naše Vedrane saznali smo da Å vedska organizacija “SIDA” pokaziva zainteresovost za financiranje sanacije doma te traži samo kompletnu dokumentaciju projekta od našeg udruženja. Bez rješenja nemamo pravnu snagu da pišemo projekte a pitanje je koliko će “SIDA” imati strpljenja. Znamo koliko ima omladinski organizacija u BiH i neko drugi bi nam mogao uništiti planove veoma lako.

Nadamo se što većem broju prisutnih na ovogodišnjoj K.O.R.I. Siguran sam da će mo se lijepo provesti taj dan i da će mo na kraju dana moći biti ponosni na sebe uradivši nešto korisno za sviju nas.

Do pisanja…..

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.