Tajni sastanak Dodika, Silajdžića i Meklhenija


Američki ambasador u BiH Daglas Meklheni (Douglas McElhaney) susreo se u četvrtak uvečer u Sarajevu s liderima Stranke za BiH i SNSD-a Harisom Silajdžićem i Miloradom Dodikom, saznaje “Dnevni avaz” iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora.

Prema nezvaničnim informacijama, na ovom sastanku, koji je organiziran u strogoj tajnosti, glavne teme razgovora bile su reforma policije, ustavne promjene i pitanje statusa Srebrenice. Avazovi izvori pojašnjavaju da je ambasador Meklheni, najvjerovatnije, pozvao Silajdžića i Dodika kako bi ih pripremio pred predstojeći put u Vašington.

Naredne sedmice lideri Stranke za BiH i SNSD-a, kako se najavljuje iz pouzdanih izvora, putuju u SAD, gdje će imati brojne susrete. Između ostalih, o aktuelnim političkim pitanjima u BiH trebali bi razgovarati s američkim podsekretarom za politička pitanja Nikolasom Barnsom (Nicholas Burns) te Danielom Fridom, pomoćnikom američkog državnog sekretara.

Tokom jučerašnjeg dana detalj više pokušalo se saznati od aktera ovog sastanaka. Silajdžić i Dodik nisu odgovarali na telefonske pozive. Iz Američke ambasade u Sarajevu kratko su saopćili da “nemaju komentara”, ne demantirajući pri tome niti potvrđujući da je sastanak i održan.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.