Evropsko-ruski samit protekao u sjeni verbalnih nadmudrivanja

Evropsko-ruski samit koji je u petak održan u ruskom gradu Samara protekao je u sjeni verbalnih nadmudrivanja o tome ko poštuje, a ko krši ljudska prava, piše Dnevnik San Diego Union Tribune.

Kad god su kancelarka Angela Merkel i čelnik Evropske komisije Jose Manuel Barroso kritizirali represiju prema ruskoj opoziciji, njihov je domaćin Vladimir Putin odgovarao da ”Zapad to isto čini”. Ruski predsjednik izjavio je da se ”sve zemlje” služe takozvanim preventivnim hapšenjima, piše kalifornijski dnevnik.

Kancelarka Merkel je odvratila da je to možda slučaj ako se radi o planerima nasilnih akcija, ali ne ako je riječ o mirnim protestantima, poput Garija Kasparova, bivšeg svjetskog prvaka u šahu koji je danas čelnik ruske opozicije, navodi San Diego Union Tribune.

Gari Kasparov u petak je bio pet sati zadržan na moskovskom aerodromu, na svom putu u Samaru. Bio mu je oduzet i pasoš, koji je ruskim građanima još uvijek potreban da putuju po vlastitoj zemlji. Iz policijskog pritvora je pušten tek kada su svi avioni odletjeli za Samaru, piše list.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.