FOTOGRAFIJE NESTALIH OSOBA PREUZIMAMO IZ POLICIJSKE KARTOTEKE


Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” već dva mjeseca intenzivno radi na pripremi trećeg izdanja knjige nestalih i ubijenih opštine Prijedor. Nažalost, već sada odstupamo od prvobitnog plana po kojem je knjiga trebala ići u štampu u junu mjesecu i prvi primjerci biti dostupni građanima sredinom jula. Razloga za odstupanje ima više.

Prvi je tehničke prirode i uzrokovan je obimom podataka koje treba obraditi, selektirati i utvrditi tačnost, na čemu su angažovane svakodnevno tri osobe. Članovi porodica ubijenih i nestalih nisu u dovoljnoj mjeri pružili saradnju pa se u provjerama svakog imena služimo bazom podataka Međunarodne komisije za nestale osobe i oslanjamo na pomoć naših aktivista koji žive u mjestima gdje su nestale osobe bile nastanjene. Poseban problem nam predstavlja evidencija nestalih Hrvata i manjinskih naroda u Prijedoru, a stalo nam je da se i njihove žrtve pojave i u izdanju knjige nestalih i ubijenih.

U tehničkom smislu knjiga je veoma zahtjevna, na 400 stranica treba obraditi i pripremiti osnovne podatke za oko 3300 osoba. Samo za prekucavanje podataka iz baze bilo nam je neophodno oko 320 radnih sati, a najviše vremena gubimo na provjere.

Drugi razlog zbog kojeg će biti probijanja rokova je jedna krajnje dobra vijest.

Nakon dugogodišnjih pokušaja napokon nam je pošlo za rukom da postignemo dogovor sa nadležnima u Stanici javne bezbjednosti Prijedor oko ustupanja fotografija nestalih osoba iz policijske kartoteke.

Zahvaljujući ovom dogovoru čija je realizacija već otpočela dobili smo realnu šansu da u narednom izdanju knjige nestalih objavimo fotografije uz oko 95 % imena.

To će knjigu učiniti vrijednijom u svakom smislu. Napokon ćemo dobiti priliku da listanjem stranica knjige prisjetimo se svih onih dragih lica kojih više nema među nama.

Nažalost, zbog nemara porodica koje nisu dostavile fotografije svojih bližnjih mi od policije potražujemo oko 1600 fotografija što iziskuje mnogo radnih sati njihovih službenika u kartoteci i na skeniranju fotografija.

Kako bi ubrzali proceduru prikupljanja fotografija i izdavanja knjige još jednom molimo sve one koji posjeduju fotografije nestalih i ubijenih Prijedorčana da nam ih u najkraćem mogućem roku dostave na e-mail: izvorpd@spinter.net ili u kancelariju Izvora u Zanatskoj bb, Prijedor.

Treći razlog mogućeg prolongiranja izdavanja knjige je nedostatak novca za štampanje.

U akciji koju smo pokrenuli uz pomoć organizacija Optimisti i Jetimi do sada je prikupljeno 3.370 KM, što pokriva tek četvrtinu iznosa potrebnog za štampanje prvih 1.000 primjeraka.

A idealno bi bilo da osiguramo novčana sredstva za štampanje svih planiranih 2.000 primjeraka što bi značajno pojeftinilo troškove štampanja po jednom primjerku.

Imamo najavu od naših građana u USA da poduzimaju aktivnosti na prikupljanju sredstava pa ovim putem pozivamo klubove i udruženja u inostranstvu da se i oni pridruže u ovom zajedničkom projektu izdavanja knjige nestalih i ubijenih opštine Prijedor.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.