Silajdžić pozdravlja rezoluciju o situaciji u BiH usvojenu od OIC-a

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić pozdravlja Rezoluciju o situaciji u Bosni i Hercegovini koja je usvojena na 34. sastanku ministara vanjskih poslova Organizacije islamskih zemalja (OIC), održanom u Islamabadu od 15. do 17. maja, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

Rezoluciju je usvojilo svih 57 zemalja OIC-a. Ona ističe njihovu duboku zabrinutost zbog “neadekvatne implementacije ključnih elemenata Daytonskog sporazuma” i zaključuje da mnogi dijelovi tog sporazuma “dokazano opstruiraju proces razvoja, demokratizacije i reintegracije BiH.” Rezolucija zahtijeva da se presuda za genocid koju je izrekao Međunarodni sud pravde “u potpunosti implementira”, a ujedno obavezuje sve zemlje članice OIC-a da “aktivno zagovaraju takvo rješenje u svim bilateralnim i multilateralnim sastancima i konsultacijama, uključujući u Ujedinjenim nacijama.”

Specifično, Rezolucija traži od cjelokupne međunarodne zajednice da “preuzme efektivne mjere kako bi bile zadovoljene međunarodno-pravne obaveze prema Bosni i Hercegovini, kodifikovane u odredbama Međunarodne pravne komisije o odgovornosti država za djela međunarodnih zločina.”

Ove odredbe, koje su 2001. godine također usvojene od UN-a, nalažu svim državama da “surađuju s ciljem zaustavljanja međunarodnih zločina,” poput genocida, te da nijedna država “ne smije priznati kao zakonitu situaciju nastalu kroz takve zločine ili pružiti pomoć ili podršku u održavanju takve situacije.”

OIC će, saopćeno je, formirati kontakt grupu za BiH, koja će u svim međunarodnim tijelima i kroz bilateralne susrete aktivno raditi na implementaciji ove rezolucije, u što se sve demokratske snage u Bosni i Hercegovini moraju aktivno uključiti.

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.