Svako oklijevanje u suradnji s Haagom opasno i kontraproduktivno

Nova vlada učinit će sve da proces suradnje s Haškim sudom bude okončan, jer je “bilo kakvo oklijevanje u tome vrlo opasno i kontraproduktivno” za Srbiju, izjavio je u srijedu predsjednik Srbije Boris Tadić.

“Ako Mladić nije u Srbiji, bit ćemo u prilici ponuditi valjane dokaze o tome”, kazao je Tadić novinarima nakon otvaranja skupa Stranke europskih socijalista u Beogradu, dodajući da se nada da će Srbija na kraju mandata novoizabrane vlade biti mnogo bliža Europskoj uniji nego što je to danas. Srbija je, kazao je Tadić, trenutno jedina zemlja u regiji koja ne pregovara o približavanju EU, i to zbog nesuradnje s Haškim sudom, te će to biti jedan od prioriteta nove Vlade Srbije.

Rasim Ljajić, novi ministar za rad i socijalnu politiku potvrdio je u srijedu agenciji Beta da će ostati na čelu Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom, te zajedno s tužiteljem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem na dužnosti koordinatora Akcijskog plana za suradnju s Haškim sudom, usvojenog prošle u srpnju prošle godine.

Haški sud od Srbije traži još šest optuženika za ratne zločine, među kojima i najtraženijeg haškog bjegunca Ratka Mladića.

Osim Mladića, u bijegu su još Goran Hadžić, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, Vlastimir čorđević, optužen za ratne zločine na Kosovu, te Zdravko Tolimir i Stojan Župljanin, optuženi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Haško tužiteljstvo tvrdi da je Mladić i Župljanin nalaze na teritoriju Srbije, dok su čorđević, Hadžić i Tolimir navodno u Rusiji.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.