RS je nastala na genocidu


“Područje na kojem je danas Republika Srpska nije bilo naseljeno isključivo Srbima. Genocidom je ona postala čisto srpsko područje i zbog toga joj nikada ne treba dopustiti pravo na samoopredjeljenje”, kaže u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” nekadašnji američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt (Peter Galbright).

S njim je razgovarao Sead Numanovic, novinar Avaza, prije današnje sarajevske promocije knjige “Kraj Iraka”, u kojoj govori o svojim iskustvima, ali i greškama aktuelne američke vlasti u toj zemlji. Å ta su glavne poruke knjige?

“Ona sadrži tri dijela. U prvom su moja iskustva u Iraku tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća. U tom periodu u Kurdistanu je počinjen genocid. Sadam Husein (Saddam Hussein) plinom je ubijao Kurde, a administracija Ronalda Regana i Džordža Buša starijeg (George Bush) nije uradila ništa da se pomoć Iraku smanji. Å taviše, tadašnji predsjednik Buš ju je udvostručio. Mnogi od onih koji su do 1999. podržavali Sadama, osmislili su 2003. godine rat protiv njega.

U drugom dijelu knjige prikazujem zapanjujuću nesposobnost aktuelne američke administracije u postratnom Iraku. U tu zemlju došao sam pet dana nakon što je srušena Sadamova bista. Sve institucije, osim ministarstva za naftu, opljačkane su i spaljene. SAD su u Bagdad došle bez plana da zaštite ijednu instituciju. Kada nemate institucija, ne možete uspostaviti ni vlast.

Za razliku od BiH, gdje smo poslali iskusne ljude koji su znali jezik, mentalitet i podneblje u koje idu, u Irak smo poslali neiskusne mlade ljude sa 13 milijardi dolara. Zato smo za šest mjeseci potrošili nekoliko stotina miliona dolara, što je mnoge Iračane razljutilo. Njihov život nije se poboljšao.

SAD su u rat protiv Iraka ušle potpuno nespremno. Tamo smo otišli bez imalo spoznaje o tome kuda idemo i šta nas čeka. Uradili smo sve što smo mogli da uništimo institucije države i ona se raspala. Žao mi je zbog toga, ali je činjenica da je Irak bio vještačka tvorevina.

Kada je to tako, a jeste, onda se trebamo pomiriti sa činjenicama i prihvatiti da se Irak raspada, da je novi ustav ustvari recept za podjelu zemlje i da se mi odatle moramo povući. Jedino bismo trebali ostaviti neke snage u Kurdistanu.”

Spomenuli ste neke lekcije iz BiH. Možete li biti detaljniji u tome?

“Iz BiH nismo primijenili dobre lekcije na Irak. Kada idete u vojnu misiju, onda vam treba dovoljno vojnika. U BiH smo poslali 60.000 vojnika, a u Irak, koji je osam puta veći od BiH, tek 120.000. Za BiH smo do u detalje iscrtali plan 4104. Za Irak nije bilo čak ni plana kako sačuvati glavne institucije te zemlje. Nadalje, u Irak nismo poslali kvalificirano osoblje, za razliku od BiH. Već sam spomenuo da nismo ni poznavali Irak prije nego što smo ušli u njega.”

Kakvom vidite trenutnu situaciju u BiH?

“Ljudi u vašoj zemlji samo gledaju u probleme. No, ono što ja vidim jeste napredak. Hrvatska je demokratska država u potpunosti, što u moje vrijeme nije bila. U BiH imate ogroman napredak – mir je čvrst, neke oblike saradnje između entiteta, značajne uspjehe u povratku, saradnji s Hagom, bez obzira na činjenicu da Karadžić i Mladić još nisu uhapšeni.

Da se razumijemo, situacija u BiH daleko je od savršene. No, Dejton je pravljen samo da bi se zaustavio rat. On je rezultat dogovora zaraćenih strana i kompromisa koje su morali praviti pod našim snažnim pritiskom. Sada Dejton treba preoblikovati kako bi BiH postala ujedinjenija.”

Budući da je Dejton nastao, kako ste sami kazali, i pod pritiskom SAD, šta one trebaju uraditi u BiH?

“Završiti posao. Ali, uz dužno poštovanje, mjesto BiH je u Evropi i mislim da je red da Evropljani preuzmu odgovornost za stanje u njoj.”

“Neki moji poznanici u BiH kažu da argumenti koje koristim za Irak ne idu u prilog BiH. I jedna i druga država su multietničke, a Irak se praktično raspada.

Irak je, međutim, stvoren nakon Prvog svjetskog rata po uzoru na Jugoslaviju. BiH, pak, ima tradiciju države. Nadalje, u Iraku su Kurdi bili žrtve genocida.

Očekivano je da oni ne žele biti u Iraku kao žrtve genocida. U BiH se zna ko je bio žrtva genocida” pojašnjava Galbrajt.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.