Dodikovi megafoni

Piše: Edina SARAČ

Nije slučajno što su u istom danu Rajko Vasić i Dane Čanković lansirali planove o federalizaciji BiH, odnosno otcjepljenju RS

Milorad Dodik jučer je na sto bacio dva scenarija za budućnost ove jadne i napaćene zemlje.

Jedan je javnosti službeno saopćio po Rajku Vasiću, a to je federalizacija BiH u kojoj svakom konstitutivnom narodu pripada njegova etnički čista nahija.

Drugi, lansiran po principu "tu mene nema", a kroz lik i djelo Daneta Čankovića, jeste da će ako Srbija ostane bez Kosova, biti proglašena nezavisnost RS.

Trebalo bi biti beskrajno naivan pa povjerovati da ova dva "obraćanja naciji" nemaju nikakve veze. Imaju itekako. Radi se o tempiranom i dobro osmišljenom političkom triku.

Šta lider SNSD-a želi poručiti?

Govoreći kroz Vasića, Dodik nudi do u detalje isplaniran ustavni model koji bi, kao, trebao biti prihvatljiv svima i predstavljati odraz faktičkog stanja na terenu, nakon provedenog etničkog čišćenja i genocida.

Kupi poene međunarodne zajednice predstavljajući se tako političarem kojem je najviše stalo do reformi i Evrope.

Čanković i "nevladine organizacije", koje se u manjem bh. entitetu od osnutka finansiraju iz Vladinog budžeta, k'o biva nastupaju nezavisno od Dodikove oficijelne politike i prijete nezavisnošću RS. Samoinicijativno. Vršeći tako na njega pritisak.

Vođa tzv. nevladinog sektora, ustvari, samo govori ono što vladar iz Laktaša misli, ali zbog dila s dijelom međunarodne zajednice postignutog kada je riječ o nemiješanju u rješavanje statusa Kosova, ne smije reći.

Dodik je jučer iz Banje Luke poručio svima – ima gore od gorega. Dakle, nudim dovršetak etničke podjele države koju je započeo Karadžić.

Ako vam se to ne sviđa, onda će "spontano" biti proglašena nezavisnost RS.

Bujrum, pa izaberite.

 

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.