Karlica (pojasnjenje)

Redžić piše:

Privatnom porukom javila mi se osoba koja je prisustvovala napadu cetnika na Cepice i ostale u Partizanskoj ulici u Prijedoru. Posto su ovo novi detalji za mene, a osobu smatram krajnje ozbiljnom i korektnom pokusacu slobodno interpretirati njeno svjedocenje.

Nocu tridesetog maja 1992. godine cetnici su bez ikakvog upozorenja za vrijeme dok su spavali napali prvo Cepice pa onda redom sve bosnjacke kuce u Partizanskoj ulici.

Mustafa Cepic bio je u pidzami oporavljajuci se od nedavnog udara i nije mogao pruzati nikakav otpor, a uz bio je nenaoruzan. Kuca mu je bila puna izbjeglica iz Kozarca i Puharske i svi odrasli (ukupno sedamnaest) su pobijeni.

Osoba koja mi se javila je odvedena u logor sa ostalom djecom i zenama.

Napadnutima je pokusao pruziti pomoc Izet Mesic, zvani Hadzija, patriota koji je inace pokusao organizirati otpor cetnicima. Hadzija se zabarikadirao u gostionici Obala i cetnici su prema njemu ispalili nekoliko zolja, sto sasvim dovoljno govori o njihovoj brutalnosti i nemilosrdnosti.

Prije nego sto su ga pogodili Hadzija je uspio baciti bombu i lakse raniti Zorana Karlicu.

Cetnici su zatim greskom ili “greskom” ispalili jednu zolju koja je pogodila njihovog komandanta Zorana Karlicu i smrtno ga ranila. Pokusali su helikopterom da ga prebace na VMA u Beograd, ali nije mu se moglo pomoci.

Ovi detalji idu u prilog tvrdnji da su Karlicu dakle ubili njegovi jer se vec bio previse osilio i da bi to zataskali pozurili su sa davanjem njegovog imena trgu ispred robne kuce Patrija.

Zbog njegove sigurnosti identitet svjedoka ne mogu otkriti.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.