Dogovoreno koordinaciono tijelo za Srebrenicu


Visoki predstavnik za BiH Kristijan Å varc-Å iling, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Å pirić i premijeri Federacije BiH i RS Nedžad Branković i Milorad Dodik dogovorili su juče formiranje zajedničkog koordinacionog tijelo za Srebrenicu.

Na sastanku u OHR-u određena je lista od šest prioriteta vezanih za Srebrenicu.

 

“Listu prioriteta čine opšta pitanja, pravosuđe, nestali, fondacija, ekonomski razvoj i socijalna prava – penziono, zdravstveno i obrazovanje”, kazao je Å varc-Å iling.

Koordinaciono tijelo za Srebrenicu pratiće i način potrošnje 31 miliona KM izdvojenih za ovaj grad u ovoj godini.

“Međunarodna zajednica je od 1996. godine uložila u razne projekte Srebrenici 67 miliona KM, od čega devet miliona u ovoj godini. Vlasti BiH ukupno su za ovu godinu izdvojile 31 milion KM, od čega najviše Vlada RS, 16 miliona KM. Zajedničko koordinaciono tijelo nadgledaće utrošak ovog novca u prioritetne oblasti”, kazao je Å varc-Å iling, dodavši da će u koordinaciono tijelo za Srebrenicu biti imenovani predstavnici svih vlada, te jedan član iz OHR-a.

Milorad Dodik, premijer RS, kazao je da se u Srebrenici ne vide rezultati dosadašnjeg ulaganja, te da će najviše novca iz budžeta RS biti uloženo u infrastrukturu.

“Izdvojena su četiri miliona KM za električnu energiju i to je jedan od prioriteta na kojima su insistirali Srebreničani”, naveo je Dodik i dodao da pomoć koja ide u Srebrenicu mora da dosegne do svakog njenog građanina bez obzira na pripadnost.

“Potrebna je koordinacija da ne bi bilo neuspjeha i kod budućih ulaganja”, naglasio je Dodik.

On je dodao da Vlada RS razumije potrebu da se u javnim službama nađe jedan broj predstavnika i Bošnjaka.

Nedavno su tri Bošnjaka imenovana kao zamjenici načelnika u policijske stanice Srebrenica, Bratunac i Vlasenica.

“Imamo dobru volju da se život u Srebrenici normalizuje i poboljša ali isto tako iskazujemo nespremnost da radimo na realizaciji političkih zahtjeva vezanih za njen status”, kaže premijer RS.

Å varc-Å iling je dodao da će se raditi na poboljšanju uslova života uz konsultacije s udruženjima građana iz Srebrenice. Entitetske vlade i Savjet ministara BiH razmotriće narednih dana dokument i listu prioriteta za Srebrenicu, nakon čega će dogovoriti pojedinosti u realizaciji ovog projekta.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Å varc-Å iling kazao je da s predstavnicima bh. vlasti juče nije razgovarao o specijalnom statusu Srebrenice, koji OHR ne može podržati.

Premijer FBiH Nedžad Branković dodao je da ambicija ovog sastanka nije bila rješavanje političkih razlika o statusu Srebrenice.

Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, istakao je da ostaje pri stavu da nema izmjena us­tavno-pravnog poretka u slučaju Srebrenice.

Premijeri bh. entiteta za prvu polovinu maja najavili su zajedničku sjednicu vlada RS i FBiH.

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.