Udruženje Kozarčana – Čikago: TAKO TO KOZARČANI RADE


Piše: Sade ALIČ

Prošlog mjeseca smo Vam javili da je Udruženje Kozarčana – Čikago aktivno krenulo sa svojim aktivnostima i da je sljedeći sastanak bio zakazan za 7. april 2007.

U prepunom restoranu „MEISA“ Kozarčani su se okupili, održali sastanak i samo kako to oni znaju sastanak pretvorili u prelijepu zabavu i druženje.

Nego prvo da nešto kažemo o sastanku:

Članovi odbora UK Aida Kulašić, Munira Fazlić i Sade Alić su podnijeli izvještaj o predhodnim sastancima i planovima za sljedećih par mjeseci. Za, sada već tradicionalni Kozarački Piknik ili po našem Teferič, zauzeto je mjesto, plaćenu su dozvole za 1500 osoba (iako znamo, ako Bog da, da će broj prisutnih biti puno veći) 30. Juna ova godine međutim predloženo je da se ovaj datum izmjeni.

Više od polovice prisutnih, ove godine za to vrijeme će biti u svom Kozarcu te glavni čovjek za hranu i posluživanje Kamber Hadžić i njegova ekipa neće biti tu. Predloženo je da se taj datum pomjeri za kraj Avgusta i u ovo koji dan ćemo tačno znati datum održavanja teferiča.

Krenulo se sa planovima za Kozarački Tevhid koji će biti održan 24. Maja ove godine i nadamo se u novim prostorijama još jedne novoizgrađene džamije u Čikagu.

Napomenućemo da su Kozarčani uporni da se tevhid održava upravo na taj dan kada je počela agresija na naš Kozarac i da nije važno što će taj dan biti radni dan, mnogi umorni i ograničeni sa vremenom ali na sjećanje na svoje šehide i iz ljubavi prema svom Kozarcu tevhid će se, ako Bog da, održati na taj dan kako prošle godine tako i ove i ubuduće.

I na kraju sastanka iznesena je jedna ideja koju su svi gromoglasnim aplauzom podržali a to je osnivanja radija pod pokroviteljstvom Udruženja Kozarčana – Čikago kojeg bi vodio dugogodišnji DJ radia Bostel Kamber Hadžić.

Za osnivanje ovog radija su podjednako zainteresovani kako mladi tao i oni malo stariji, te su mladi odmah predložili neke ideje povezivanja ovog budućeg medija sa našom kozaračkom stranicom na internetu kozarac.ba i sa urednikom ove web stranice Ervinom Blaževićem – Švabom koji će se uživo javljati na ovaj radio svake sedmice.

Kamber već pravi konkretne planove a na Udruženju je i svim Kozarčanima u Sjevernoj Americi da se uvežu putem ovog radija koji bi se mogao emitovati širom Amerike i putem interneta koji bi bio dostupan svima.

Eto dragi Kozarčani, tako to radi Udruženje u Čikagu.

Željeli bi u Vašim komentarima da čujemo i Vaše mišljenje kako bi dali naziv radiju te Vaša razmišljanja o boljem uvezivanju Kozarčana u Dijaspori a sve u cilju da se okupimo, družimo i pomognemo svom Kozarcu.

Sljedeći sastanak je zakazan za 5. Maj ali zbog večeri „Susreta građana općine Prijedor“ koji će se održati 5. Maja na 2448 W. Devon ave u Čikagu sa početkom u 19 sati, na kojem se očekuje veliki odaziv Kozarčana ovaj datum ćemo morati izmjeniti.

I za kraj pogledajte kako je protekao ostatak večeri, uz muziku i veselje i što je najvažnije lijepo druženje.

Koliko Kozarčani vole i cijene svoje poznate i priznate ljude vidjećete kako smo dobro iznenadili našeg nastavnika Namika Mahića.

U jednom momentu svjetla su u restoranu pogašena i pred Namika je iznešena simbolična torta sa svijećom u sredini a svi prisutni su otpjevali pjesmicu „Happy birthday to you dear Namik“ (sretan rođenadan dragi Namik) koji je proslavljao 64 rođendan.

Mahsuz selam KOZARAC.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.