Brdjaninu 30 godina zatvora


Žalbeno vijeće pravosnažno osudilo Radoslava Brđanina na 30 godina zatvora zbog ratnih zločina nad nesrbima u Bosanskoj Krajini 1992.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala je zaključilo slučaj Radoslava Brđanina, bivšeg predsjednika Kriznog štaba takozvane Autonomne regije Krajina, izrekavši mu definitivnu kaznu od 30 godina zatvora. Brđanin je u prvostepenom postupku septembra 2004., proglašen krivim za ubistva, progone i mučenje nesrpskog stanovništva bosanske Krajine, i osuđen na 32 godine zatvora.

Na tu presudu žalile su se obje strane. Odbrana na visinu kazne, a tužba prije svega na to što je Pretresno vijeće oslobodilo Brđanina odgovornosti za genocid i istrebljenje.

Tužioci su isticali da su sudije pogriješile kad su ocijenile da Brđanin nije imao direktnu nadležnost nad izvršiocima zločina, koji su u mjestima i selima Autonomne regije Krajina ubili 1700 Bošnjaka i Hrvata, veliki broj mučili u logorima, a desetine hiljada prognali.

Ukazujući da je Brđanin, kao predsjednik Kriznog štaba u Banjaluci, bio “broj jedan” u rukovodstvu čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste srpske države u Bosni i Hercegovini, zbog čega su počinjeni surovi zločini u Bosanskoj Krajini, tužioci su zahtijevali da mu se izrekne kazna teža od 32 godine zatvora.

Sudije Žalbenog vijeća su, medjutim, prihvatili dva od više od 150 Brđaninovih žalbenih osnova, i umanjile mu kaznu za dvije godine. Uvažili su i dva od četiri žalbena osnova tužbe, ali su ocijenili da ta činjenica nema uticaja na konačnu presudu.

Kazna od 30 godina je pravosnažna, to jest definitivna, i Brđanin će, nakon gotovo osam godina boravka u pritvoru u Sheveningenu, uskoro biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne u neku od 11 evropskih zemalja sa kojima Tribunal ima sporazume o preuzimanju osuđenika.

Serija presuda koja je počela u ponedeljak, potvrdom 20-ogodišnje zatvorske kazne Miroslavu Brali, okrivljenom, između ostalog i za zločine u Ahmićima, danas se završava odmjeravanjem kazne bivšem fočanskom policajcu Draganu Zelenoviću, koji je u januaru ove godine priznao krivicu za silovanja i mučenja bošnjačkih djevojaka i žena u Foči 92. godine.

Optužba je za njega tražila kaznu od 10 do 15 godina, a odbrana od 7 do 10 godina zatvora.

Međutim, prijedlozi tužbe i odbrane ničim ne obavezuju vijeće, koje može izreći i težu i blažu kaznu. Kako su sudije Haškog tribunala odlučile saznaćemo danas poslijepodne.

(DW)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.