Vijeće sigurnosti počinje konsultacije o Kosovu

U sjedištu UN-a u New Yorku u utorak u 21.30 sat po srednjoevropskom vremenu počinju konsultacije Vijeća sigurnosti o Kosovu na kojoj će specijalni izaslanik Martti Ahtisaari predstaviti svoj prijedlog rješenja statusa Kosova.

Ahtisaari je predložio nezavisnost Kosova pod nadzorom međunarodne zajednice. On će o svom prijedlogu govoriti najvjerovatnije u zatvorenom dijelu sjednice kome prisustvuju samo predstavnici 15 zemalja članica. Stavove Beograda iznijet će premijer Srbije Vojislav Koštunica, a u New York je doputovao i predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu.

Ahtisaari će ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti obrazložiti razloge zbog kojih je predložio da međunarodna zajednica prizna Kosovo kao nezavisnu državu, u početku nagledanu, s garancijama za opstanak manjinskih zajednica, prvenstveno Srba.

Koštunica se, neposredno pred sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a sastao s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, koji je podržao Ahtisaarijev plan, pozivajući Vijeće sigurnosti da počne konstruktivni dijalog o tom pitanju.

Kosovske Albance predstavljat će predsjednik Fatmir Sejdiu – prvi zvaničnik pokrajine kome će biti omogućeno da govori pred Vijećem sigurnosti UN-a i koji će, kako su naveli albanski izvori, upoznati ambasadore 15 država o razlozima zbog kojih Kosovo treba što prije da dobije nezavisnost.

Prema pravilu 39 o načinu održavanja sjednica VS, to tijelo može pozvati bilo koju osobu čiji bi nastup mogao pružiti informacije korisne za debatu, što u kosovskom slučaju znači da će Sejdiu govoriti kao privatno lice, a ne kao predsjednik države ili vlade suverene države.

Očekuje se da VS UN-a otvori raspravu i o rusko-kineskom prijedlogu da se na Kosovo uputi posebna misija tog najmoćnijeg tijela svjetske organizacije kako bi se diplomati na licu mjesta uvjerili u kojoj su mjeri vjerodostojni optimistički izvještaji zvaničnika UN-a.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.