Pack protiv izdvajanja Srebrenice iz Republike Srpske

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pack istakla je večeras u Banjoj Luci, komentirajući zahtjeve pojedinih bošnjačkih predstavnika za izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske, da secesija nije rješenje, naglašavajući da duboko saosjeća sa majkama i ženama Srebrenice zbog njihove patnje i smatra da bi hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića doprinijelo da se patnja tih žena ublaži i da se krene ka pomirenju.

Pack je na pres-konferenciji, nakon razgovora sa premijerom RS-a Miloradom Dodikom, kazala da secesija nije nikakvo rješenje, da ljudi treba da se okrenu pomirenju i da postojeća vlada treba da odgovori na njihove zahtjeve. Svi koji su, kako je navela, odgovorni za zločine u Srebrenici treba da odgovaraju.

Pack će sutra, kako je najavila, posjetiti Srebrenicu kako bi se u ime Evropskog parlamenta upoznala sa tamošnjom situacijom, naglasivši da želi da uputi poruku da nacionalistički tonovi nisu dobro došli i ne mogu pomoći nikom, ni Bošnjacima, ni Srbima, te da je pomirenje jedini način da se ide naprijed.

Istakla je i da je trenutno veliki problem u funkcioniranju Federacije BiH zbog velikog broja kantona.

Govoreći o ustavnim promjenama, ona je navela da je nedavno razgovarala sa predsjedavajućim Vijeća ministara Nikolom Špirićem koji joj je rekao da treba pokrenuti nove razgovore o toj reformi, ali da ona ne može reći kako to pitanje treba riještiti jer je to na domaćim političarima.

Premijer Dodik je, komentirajući reformu policije, citirao evropskog komesara za proširenje Olija Rena da nema samo jednog modela reforme, te da su tri evropska principa širok okvir za dogovor u okviru BiH i da treba da se postigne konsenzus svih u našoj zemlji.

Kazao je da smatra da je sada potrebno da se radi na tih više modela kako bi se vidjelo koji može da da rezultate, te ponovio da policija RS-a u policijskoj strukturi BiH ne bi trebalo da bude suprotna evropskim principima.

U narednim danima, dodao je, treba pokrenuti razgovore o reformi policije.

Pak je sa Dodikom razgovarala i potrebi većeg povratka izbjeglih i raseljih osoba, posebno dvosmjernog povratka Hrvata u RS i Srba u Hrvatsku, navodeći da će, ukoliko je to potrebno, i ona pomoći po tom pitanju.

Inače, Dodik je na početku pres-konferencije kazao da je bilo određenih neslaganja u njegovim i stavovima Doris Pak, ali da kao odgovorni političari imaju prvenstveno potrebu da rade za dobrobit zajednice i da lične sujete treba da se ostave po strani.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.